Sport

De ce nu iese Dinamo din insolvență. Ce datorii mai sunt de plătit și când planifică acționarii revenirea în Europa

Dinamo mai are de plătit 750.000 de euro la ANAF pentru a stinge toate datoriile din planul de reorganizare modificat. ”Câinii” vor drept de participare în Europa din 2025-2026.
29.05.2024 | 22:40
De ce nu iese Dinamo din insolventa Ce datorii mai sunt de platit si cand planifica actionarii revenirea in Europa
Fanii lui Dinamo și-au pierdut răbdarea după salvarea in extrem de la retrogradare și cer acționarilor să scoată de urgență clubul din insolvență FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Dinamo s-a salvat de la retrogradare, după barajul cu Csikszereda , dar nu e liniște în Ștefan cel Mare. Fanii acționari din grupările APCH și DDB i-au somat miercuri, 29 mai, pe deținătorii pachetului majoritar, Red&White, și partenerii acestora, să scoată de urgență Dinamo din insolvență, pentru a crea din nou un club puternic.

De ce nu iese Dinamo din insolvență

De altfel, cei de la Red&White și-au asumat după ce au preluat acțiunile de la Dorin Șerdean să scoată Dinamo din insolvență în 2024.

ADVERTISEMENT

După aprobarea planului de reorganizare modificat în 4 septembrie 2023, Dinamo a scăpat de datorii de peste 5,3 milioane de euro și a rămas să mai achite aproximativ 1.385.000 de euro: ANAF – 1.160.000 euro, salariați – 117.000 euro, bugetari – 107.000 de euro.

Imediat după aprobarea planului modificat, acționarii au plătit datoriile către salariați și bugetari și a mai rămas să achite doar creanțețe la Fisc.

ADVERTISEMENT

Dinamo vrea drept de participare în Europa din sezonul 2025-2026

Contactat de FANATIK, Dan Gătăianțu, director financiar și acționar al Red&White a precizat că în acest moment Dinamo mai are de achitat 750.000 de euro către creditorul ANAF, care deține drept garanție baza de la Săftica până la stingerea completă a datoriei.

”Ieșirea din procedura de insolvență ne dorim din mai multe motive să se întâmple cât de curând posibil, participarea potențială la competitii europene 2025-2026 este unul dintre ele, însă nu cred că este cel mai important aspect”, a transmis oficialul dinamovist pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii aprilie 2024, Dinamo a reușit să reeșaloneze la plată o datorie de circa 100.000 de euro, sumă care s-a acumulat după deschiderea  procedurii de insolvență, în 2021.

ADVERTISEMENT

Procesul cu Mircea Rednic, ultimul litigiu de rezolvat

Pentru a putea solicita ieșirea din insolvență, Dinamo trebuie să achite integral datoria de 750.000 de euro la ANAF, dar și să încheie toate procesele aflate pe rol care au legătură cu contestațiile împotriva măsurilor administratorului judiciar. Dinamo a câștigat toate litigiile, inclusiv cu Diego Fabbrini și alți fotbaliști străini, și se mai judecă doar cu Mircea Rednic. Fostul antrenor solicită salarii compensatorii de 32.000 de euro, după ce a fost demis de la Dinamo în decembrie 2021.

Dan Gătăianțu a explicat: ”Înainte să depunem cererea de ieșire din procedura de insolvență trebuiesc lămurite toate procesele pe rol. Iar procesul cu Mircea Rednic cred că este ultimul rămas”. La termenul de miercuri, 29 mai, instanța a amânat pronunțarea pentru data de 12 iunie, potrivit portalului instanțelor de judecată just.ro.

APCH a împrumutat Dinamo cu 1,19 milioane de euro

Noul plan de reorganizare este valabil până în noiembrie 2025. În baza unei înțelegeri cu acționarul majoritar Red&White, inclusă în dosarul de la tribunal, APCH a acceptat ca împrumutul în valoare 1,19 milioane de euro acordat clubului Dinamo să fie stins după ieșirea din insolvență.

Comunicatul fanilor APCH/DDB, prin care cere ieșirea din insolvență

APCH/DDB, în calitate de acționar al SC Dinamo 1948 SA, a remis miercuri, 29 mai mai, un comunicat prin care solicită acționarilor majoritari măsuri urgente pentru a transforma Dinamo cât mai repede într-un club puternic:

  1. Plata anticipată a sumelor rămase de achitat conform planului de reorganizare și ⁠formularea către Tribunal a solicitării de închidere a procedurii de reorganizare (insolvență) și reluarea activității economice normale a societății;
  2. Stabilirea și punerea în practică a unei strategii administrative și sportive concrete pe termen scurt și mediu;
  3. Obiective clare pe plan sportiv și administrativ, declarate public și asumate, cu termene de evaluare pe perioade clar determinate;
  4. Odată cu ieșirea din insolvența (cât mai rapid) convocarea AGA și numirea Consiliului de Administrație al Clubului;
  5. Convertirea împrumuturilor acționarilor în aport la capitalul social;
  6.  Accelerarea procesului de asociere și colaborare cu CS Dinamo în termenii agreați.

În finalul comunicatului APCH/DDB se arată: ”Suntem convinși că, prin respectarea acestor puncte, Dinamo va fi iarăși un club puternic, așa cum își doresc toți suporterii noștri. Noi am arătat că putem face! E rândul vostru să demonstrați că respectați ce vă asumați!”.

Structura a acționariatului Red&White

  • Eugen Voicu: 33,28% – (4.700 acțiuni, având o valoare nominală de 10 RON fiecare și o valoare nominală totală de 47.000 RON)
  • Andrei Nicolescu: 26,92%  (3.800 acțiuni, avand o valoare nominala de 10 RON fiecare si o valoare nominala totala de 38.000 RON)
  • RNV Sports SRL: 20,84% (2.943 acțiuni, avand o valoare nominala de 10 RON fiecare si o valoare nominală totală de 29.430 RON)
  • Team Sport Management SRL (Bogdan Nicolae Pavel): 8,33% (1.177 acțiuni, având o valoare nominală de 10 RON fiecare și o valoare nominală totală de 11.770 RON).
  • Certinvest Management Solutions SA (Eugen Voicu): 7,80% (1.100 acțiuni, având o valoare nominală de 10 RON fiecare și o valoare nominală totală de 11.000 RON)
  • Dan-Junior Gătăianțu: 2,83%  (400 acțiuni, avand o valoare nominală de 10 RON fiecare și o valoare nominală totală de 4.000 RON)

Cine sunt acționari la Dinamo

  • Red&White – 80,77 %
  • Asociația Peluza Cătălin Hîldan – 12,06 %
  • Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo (Nicolae Badea) – 7,03 %
  • Andrei Cionca (Dinamo Socios) – 0,03 %
  • Ana Șerdean (soția lui Dorin Șerdean/Lotus) – 0,01%
Tags: