De ce nu e bine să adaugi lapte în cafea? Doctorul Mihail dezvăluie care sunt riscurile asociate acestui obicei.
Pentru mulți dintre noi, cafeaua de dimineață nu e completă fără o doză generoasă de lapte. E un obicei atât de obișnuit încât nici nu ne gândim de două ori la el. Dar, în ultima vreme, subiectul a devenit destul de controversat. Dr. Mihail, expert în domeniul nutriției, aduce în discuție posibile efecte negative ale acestui obicei și propune o soluție alternativă pentru iubitorii de cafea cu lapte.
Dr. Mihail a adus recent în atenția publicului o temă de interes larg, și anume consumul de cafea cu lapte. Într-un videoclip viral pe TikTok, medicul a evidențiat atât potențialele riscuri, cât și alternativele sănătoase.
Dr. Mihail a explicat că relația dintre cafea și lapte este un subiect de dezbatere în comunitatea științifică. De ce nu este bine să pui lapte în cafea? Ei bine, se pare că laptele ar putea să diminueze beneficiile cafelei.
„Sunt foarte multe (studii) care spun că, dacă consumi cafea cu lapte, proprietățile acelei cafele scad. Și este posibil să fie adevărat pentru unele persoane. Este ok să bei cafea cu lapte. Problema este ce reacție ai tu la lapte. Dacă tu nu poți să digeri laptele, este posibil să nu asimilezi o parte din elementele benefice din cafea. Dacă tu nu ai nicio problemă cu laptele, atunci e foarte ok să consumi cafea cu lapte”, a declarat acesta, pe contul lui de Tiktok, potrivit spectacola.ro.
Pentru persoanele care nu au probleme cu digestia laptelui, consumul de cafea cu lapte nu prezintă riscuri semnificative. În schimb, pentru cei cu intoleranță la lactoză sau alte probleme legate de consumul de lapte, asimilarea elementelor benefice din cafea ar putea fi afectată.
Ca alternativă, Dr. Mihail recomandă laptele de soia, care se combină eficient cu componentele benefice ale cafelei și este, în general, mai ușor de digerat pentru majoritatea oamenilor.
„Ceea ce s-a demonstrat însă că funcționează la toată lumea, indiferent dacă ești intolerant sau nu la laptele de vacă sau la alte elemente din laptele de vacă, este laptele de soia. Laptele de soia și, bănuiesc, și alte tipuri de lapte vegetal se cuplează în aceeași măsură cu elementele benefice din cafea, dar pentru că laptele de soia e în mare parte ușor de digerat pentru toată lumea, putem fi siguri că acele proteine din laptele de soia, care au capturat elementele benefice din cafea, o să fie digerate și cafeaua o să fie absorbită”, a explicat medicul în continuare.
Cafeaua neagră și cea cu lapte au aceeași cantitate de cofeină, dar efectele lor sunt puțin diferite. Când pui lapte în cafea, te energizezi mai puțin decât dacă ai bea-o neagră.
De asemenea, cafeaua neagră are mai multe beneficii pentru sănătate. Ea ajută creierul să funcționeze mai bine, îmbunătățește memoria și ajută la curățarea corpului de toxine.
Pe de altă parte, cafeaua cu lapte poate preveni arsurile la stomac pe care unii le simt când beau cafea neagră deoarece laptele face cafeaua mai puțin acidă.