Life

De ce nu înflorește orhideea. 5 mari greșeli pe care mulți le fac când îngrijesc planta

Motivele pentru care nu înflorește orhideea. Ce greșeli trebuie să eviți dacă achiziționezi o astfel de plantă. Cum se îngrijește corect.
03.03.2023 | 23:02
De ce nu infloreste orhideea 5 mari greseli pe care multi le fac cand ingrijesc planta
De ce nu înflorește orhideea. Cum trebuie îngrijită corect. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Orhideea este una dintre cele mai căutate plante de interior, dar nu înflorește întotdeauna. Aceasta necesită o îngrijire corespunzătoare pentru a arăta bine, dar și pentru a se menține cât mai mult timp.

De ce nu înflorește orhideea. Greșelile pe care trebuie să le eviți

Printre cele mai populare plante de cameră se numără orhideea. E ușor de îngrijit și vine cu mai multe soiuri, forme de flori și culori, fiind potrivită pentru orice stil de interior. Phalaenopsis este una dintre cele mai răspândite specii de orhidee.

ADVERTISEMENT

Cu toate că este o plantă atât de căutată, le poate da bătăi de cap chiar și cultivatorilor cu experiență. Se întâmplă de multe ori să înflorească la puțin timp după ce a fost cumpărată, iar apoi deloc pentru mai multe sezoane. Sunt câteva greșeli pe care le faci atunci când deții o astfel de plantă, dar experții vin cu cele mai bune sfaturi în acest sens.

După ce cumperi o orhidee, nu despacheta imediat planta. Aceasta se păstrează în ambalaj timp de câteva zile și se scoate după ce s-a aclimatizat, adică peste circa o săptămână.

ADVERTISEMENT

Dacă este îngrijită corect, orhideea înflorește chiar și de două ori pe an, ceea ce înseamnă că locul în care se află este prielnic pentru înflorirea ei. Această plantă are nevoie mai ales de lumină. Ideal ar fi un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui, lucru care ar putea duce la îngălbenirea frunzelor, precum și la germinarea treptată a plantei.

Nici supraîncălzirea în spatele unei ferestre de vară nu este benefică pentru orhidee, chiar dacă aparține unei specii de plante termofile. Nu trebuie așezată nici pe calorifer, altfel va ajunge să se ofilească.

ADVERTISEMENT

Dacă vrei ca orhideea ta să înflorească, atunci trebuie să o tratezi cu aer rece. Astfel, timp de câteva săptămâni, planta se depozitează într-o cameră răcoritoare și luminoasă, iar în curând va înflori din nou.

Tăierea incorectă este o altă greșeală atunci când ai o orhidee în casă. Dacă planta a înflorit pentru prima dată, atunci tija florală se taie de la subsuoara unei frunze la aproximativ 3 mm ieșire din ghiveci, deasupra a 1-2 ochi de la care cresc lamele. După câteva luni de la tăiere, planta va înflori din nou,  potrivit kondelamagazine.com.

ADVERTISEMENT

Cum se udă corect orhideea

O altă greșeală pe care s-ar putea să o faci este faptul că nu uzi orhideea corespunzător. Udarea direct în substrat nu este benefică pentru această plantă, dar nici în farfuria de ghiveci. În schimb, vasul trebuie să fie mereu uscat.

O metodă prin care poți faci orhideea să înflorească este să scufunzi unul dintre ghivecele sale, o dată pe săptămână, timp de 30 de minute în apă, la temperatura camerei, după care să-l lași să se scurgă bine.

În acest fel, rădăcinile iau multă umiditate, iar substratul va fi și el umezit. Cu această ocazie poți șterge de praf frunzele plantei, cu ajutorul unei cârpe umede. După ce scurgi apa din substrat, apa din farfuria de ghiveci trebuie aruncată.

În plus, orhideea are nevoie de un substrat aeros și ușor, cumpărat special pentru aceste plante. Dacă ai un substrat normal pentru plante de cameră la domiciliu, acesta nu interferează. Cel mai bine ar fi să adaugi în ghiveci la substrat un burete tăiat în bucăți mici. Astfel, solul va avea parte de o aerisire necesară. Mai mult, umiditatea se va menține pentru mai mult timp, după udare.

Un alt motiv pentru care orhideea nu înflorește este faptul că ar putea avea un vas prea prea. Această plantă poate fi mutată o dată la 1-2 ani, dar nu într-un vas prea mare, altfel va crește prea mult timp. În acest fel, planta va încerca să umple vasul cu rădăcini și nu creează tulpini noi de flori.

Atunci când o muți, noul vas ar trebui să fie de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cel precedent. Orhideea trebuie mutată oricând, dar condiția este să nu aibă flori în perioada respectivă. După ce muți planta, aceasta se poate uda după trei zile.

Experții recomandă achiziționarea florilor doar din magazine specializate sau ferme de plante. În supermarketuri, acestea nu au parte de cea mai potrivită îngrijire. În plus, pot suferi de dăunători pe care s-ar putea să nu-i vezi din prima.

ADVERTISEMENT
Tags: