News

De ce nu mai apare tricolorul pe noile buletine electronice. Explicația oficială a celor din MAI

Oficialii din MAI explică de ce nu mai apare tricolorul pe noile buletine electronice, emise recent în România.
04.08.2021 | 20:37
De ce nu mai apare tricolorul pe noile buletine electronice Explicatia oficiala a celor din MAI
ADVERTISEMENT

Imediat după ce autoritățile au prezentat modelul noilor cărți de identitate electronice, în spațiul politic s-a născut o întrebare care a născut controverse și discuții: ”De ce nu mai apare tricolorul pe noile documente?”

Pentru a lămuri această chestiune, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, miercuri, o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

De la pupitrul MAI, chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, a explicat punct cu punct elementele care au trezit controverse legate de noile documente electronice.

MAI explică de ce nu mai apare tricolorul pe noile buletine electronice

Oficialul ministerului a anunțat că structura noilor cărți de identitate electronice era una stabilită cu multă vreme înainte, mai exact din octombrie 2020, fiind implementată prin dispozițiile Guvernului nr. 25/2021.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarațiilor chestorului Giulescu, noile cărți electronice de identitate sunt emise în baza unor acte normative asumate de România după negocieri în Parlamentul European.

Respectarea acestor standarde UE reprezintă și motivul pentru care în locul tricolorului apare drapelul Uniunii Europene. Iar mențiunile trecute în document, inclusiv cele ce țin de genul posesorului, au fost adoptate după ce modelul a fost supus atenției publice vreme de câteva luni.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere faptul că actul de identitate are ca funcție principală stabilirea identității persoanei și legitimarea, acesta are și o funcție secundară: este document de călătorie.

În aceste condiții, suntem obligați să respectăm regulamentul Uniunii Europene 1157/2019. Acest regulament stabilește niște condiții esențiale.

ADVERTISEMENT

În primul rând sunt necesare elemente de identificare vizuală stabilite de Uniune, respectiv steagul Uniunii Europene, pentru acest document cu care cetățenii își pot exercita dreptul la liberă circulație”, a spus chestorul MAI.

Cei care vor să aibă în continuare tricolorul pe cartea de identitate, pot opta pentru buletinul clasic, acolo unde încă apar cele trei culori.

”Pentru identificarea națională, am păstrat stema națională. Pe cartea clasică, observați steagul României și stema națională”, a adăugat Giulescu.

MAI, explicații privind disputa gen vs sex

Odată cu lansarea noilor cărți electronice de identitate, în spațiul public au apărut și controverse iscate de mențiunea “gen” în loc de “sex”, care apare pe acte.

Chestorul Giulescu precizează că s-a introdus rubrica ”gen”, dar sunt posibile doar două opțiuni: masculin și feminin.

”S-a precizat în anexă că pentru proiectul pilot va cuprinde mențiune gen. Dar, HG stabilește că sunt doar două opțiuni: feminin și masculin. Nu există nicio altă intervenție”, a adăugat șeful Evidenței Populației.

ADVERTISEMENT