News

De ce nu mai beneficiază de concediu medical bolnavii de Covid-19. Explicația juridică

08.07.2020 | 21:01
De ce nu mai beneficiaza de concediu medical bolnavii de Covid19 Explicatia juridica
ADVERTISEMENT

De ce nu mai beneficiază de concediu medical bolnavii de Covid-19? Iată o întrebare la care un medic din țară oferă un răspuns care infirmă o declarație a ministrului Nelu Tătaru.

Recent, ministrul Guvernului Orban a spus că un medic nu poate refuza acordarea concediului medical, dacă bolnavul de coronavirus refuză internarea în spital.

ADVERTISEMENT

Medicul de familie Raluca Zoițeanu vine cu o altă variantă și spune că nu poate să acorde concediu medical unui pacient care a avut Covid-19 și a stat în izolare sau în carantină pentru că a fost desființat Ordinul de Ministru care reglementa aceasta situație.

Un medic explică de ce nu mai beneficiază de concediu medical pacienții cu Covid-19

Context. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că pacienții COVID externați pe propria răspundere, care respectă izolarea la domiciliu, au dreptul la concediu medical. Ei trebuie să se adreseze medicului de familie.

ADVERTISEMENT

”Noi nu mai putem condiționa această internare, în acest moment. Dacă un pacient respectă acea izolare la domiciliu, o recomandare – el s-a prezentat undeva, având un test pozitiv, a fost evaluat, a refuzat o internare, i s-au făcut niște recomandări, respectă recomandarea, e luat în primire de medicul de familie și medicul trebuie să-i acorde acele zile de concediu medical”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

La poziția ministrului vine cu o opinie contrară medicul Raluca Zoițeanu, cea care susține că doctorii nu mai pot acorda concedii medicale bolnavilor de coronavirus, deoarece nu mai există o bază legală.

ADVERTISEMENT

Zoițeanu: ”Nu mai există bază legală”

”Noi, de obicei, le eliberăm (concediile medicale n.r.) imediat ce pacienții ieșeau din izolare și ni le solicitau. Acum nu putem să le eliberăm pentru că acel Ordin 414 care reglementa declarația pe propria răspundere pe care pacienții o dădeau în fața noastră nu mai are susținere juridica. 

Până se clarifică situația legislativă încercăm si noi sa-i amânăm pana se va rezolva”, a declarat aceasta, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

Din spusele medicului de familie, pacienții sunt cei care au de suferit pentru că se confruntă cu o situație neclară, deoarece nu știu dacă vor fi plătiți pentru zilele când au stat în izolare.

“O situație de mare nesiguranță și pe noi și pe pacienți pentru că nu știu dacă vor fi plătiți pentru aceste zile în care au stat în izolare la domiciliu sau în carantină”, a explicat Raluca Zoițeanu.

ADVERTISEMENT