Fotbal international

De ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League: “Am preferat alte jucării!”

30.08.2018 | 18:51
De ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League. Ce au preferat în loc

De ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League. Postul din Pache Protopopescu a surprins telespectactorii prin anunţul că nu va mai oferi partidele din cele mai importante competiţii inter-cluburi începând cu această toamnă. În sezonul precedent, cele două competiţii s-au văzut pe Pro TV, acesta având avantajul de a fi post “free to air” şi putând astfel să obţină la un preţ preferenţial meciurile din Champions League şi Europa League, mai ales datorită obligativităţii ca deţinătorul de drepturi să facă o inţelegere cu un astfel de post TV, pentru ca partidele să aibă o acoperire cât mai mare. Începând cu acest sezon însă, această obligativitate a dispărut, iar Pro TV a decis să nu mai liciteze pentru obţinerea de drepturi.

 De ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League. CEO-ul postului a dat explicaţia

„Drepturile sportive sunt programe premium pentru televiziunile free-to-air. Când investim în ele, avem un buget alocat pentru sport şi încercăm să-l cheltuim pe cele mai bune drepturi disponibile. Am anunţat anul trecut că preferăm să investim în Nations League şi Euro 2020, ca strategie a postului pe zona de sport şi suntem mulţumiţi de această decizie. Dar trebuie să îți alegi „jucăriile”. Am ales „jucăriile” pe care le-am considerat mai puternice și cu potenţial mai mare de audienţă”, a explicat Aleksandras Cesnavicius, lituanianul care este CEO al Pro Tv, pentru paginademia.ro.

Astfel, Pro TV se axează ca transmisiuni sportive doar pe meciurile echipei naţionale de fotbal a României, acolo unde vor avea exclusivitatea pentru meciurile din următorii ani. Şi Euro 2020 va fi în direct la Pro TV, în plus parteneriatul cu Federaţia Română de Fotbal urmând să se întindă şi pentru preliminariile Campionatului Mondial din Qatar. Aceasta este explicaţia pentru care Pro TV nu transmite Champions League şi Europa League.

De ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League
De ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League. Au preferat echipa naţională

Trei televiziuni au cumpărat drepturile

În absenţa Pro TV de pe piaţa drepturilor pentru transmiterea Champions League şi Europa League, acestea au fost achiziţionate de alte trei televiziuni româneşti. E vorba de Digi Sport, Telekom Sport (care fusese deţinătorul drepturilor şi în sezonul trecut) şi de Look TV (care achiziţionase partidele din cele două competiţii europene în finalul anului competiţional 2017-2018). Au fost însă probleme cu achiziţionarea competiţiei, negocierile mergând extrem de greu. Astfel, la un moment dat cele trei televiziuni începuseră să promoveze competiţiile, însă UEFA le-a somat să înceteze în lipsa unui act oficial prin care să se anunţe vânzarea drepturilor TV. Supercupa Europei a fost un moment ciudat în acest sens, iniţial toate cele trei posturi TV sus amintite anunţând că vor transmite partida, însă, în cele din urmă, la ora meciului, telespectatorii având surpriza să constate că meciul nu era pe Digi Sport!

Spania şi Italia, cumpărate în ultimul moment

La un moment dat, telespectatorii din România aveau motive să fie îngrijoraţi de-a binelea. După ce se ştia de ce nu mai transmite Pro TV Champions League şi Europa League, nici campionatele puternice ale Europei nu fuseseră luate. La Liga şi Serie A erau în pericol să nu se vadă nicăieri în România din cauza preţului imens cerut de televiziunile deţinătoare de drepturi din aceste ţări pentru retransmitere. Suspansul a fost risipit doar cu câteva zile înainte de începerea sezonului, când Digi, Look şi Telekom au anunţat în decurs de doar câteva ore că au obţinut drepturile pentru ca românii să-i vadă în continuare pe Messi şi pe Ronaldo. Având în vedere negocierile la sânge şi preţurile mari cerute, putem înţelege de ce n-a mai luat Pro Tv Champions League şi Europa League.