Fotbal intern

De ce nu poate ajunge Ianis Hagi niciodată la nivelul lui Gică Hagi: “Toți vor să fie poeți ca Eminescu, dar steaua Geniului e departe!”

19.11.2018 | 23:32
De ce nu poate ajunge Ianis Hagi niciodata la nivelul lui Gica Hagi Toti vor sa fie poeti ca Eminescu dar steaua Geniului e departe
ADVERTISEMENT

Debutul decarului de la Viitorul în tricoul naționalei României a aprins imaginația fanilor și a stârnit o dezbatere în rândul oamenilor din fotbalul nostru legat de potențialul acestuia, comparativ cu realizările tatălui său. Adrian Porumboiu explică de ce nu poate ajunge Ianis Hagi niciodată la nivelul lui Gică Hagi și cât de departe au fost alți super fotbaliști din România, ca Mutu sau Sănmărtean, de “Rege”.

Ianis Hagi a purtat tricoul cu numărul 8 în primul său joc oficial pentru naționala de seniori a României, victoria cu 3-0 în fața Lituaniei, la Ploiești. Hagi jr. nu s-a complicat, a încercat să joace cât mai simplu și a avut o prestație decentă în cele 25 de minute de pe stadionul Ilie Oană.

ADVERTISEMENT

De ce nu poate ajunge Ianis Hagi niciodată la nivelul lui Gică Hagi: “S-a născut geniu! M-aș fi bucurat pentru fi-su, dar e imposibil!”

Românii tânjesc după clipele de glorie trăite în fotbal cu Gică Hagi lider incontestabil. Apariția lui Ianis Hagi și primul meci al său la echipa națională au deschis cutia viselor interzise pentru mulți. Comparația dintre cei doi a fost inevitabilă. Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru român și patron la Vaslui, consideră că Ianis nu are nici o șansă să egaleze geniul tatălui său, cu toate că este un jucător valoros.

M-aș bucura, dar din păcate timpul lucrează și arată că Ianis nu poate să îl egaleze. A fost geniu Gică! Puștiul poate să ajungă să fie un jucător foarte valoros. Poate să ajungă fotbalist bun de tot, dar ca Gică Hagi e greu, e imposibil! Eu cred că mai trec 50 de ani până mai apare unul ca Gică. E greu de egalat. Tot ce făcea era doar în viteză, și cu șut, și cu pase. Născut geniu. M-aș fi bucurat de fi-su, dar nu poate. Acolo e greu. E o ștachetă care e pusă degeaba, pentru că nu o depășește nimeni.

ADVERTISEMENT
Ianis Hagi, debut la națională la 25 de ani de la calificarea Generației de Aur la Mondialul din SUA
Ianis Hagi, debut la națională la 25 de ani de la calificarea Generației de Aur la Mondialul din SUA

Toți ar vrea să scrie versuri și să fie poeți ca Eminescu, dar nu mai iese un altul ca el. Steaua Geniului e departe. Au apărut geniile astea. Toți au vrut să fie și ca Nadia, au mai câștigat fetele medalii, dar nu a mai fost altă Nadia. Gică a ridicat o ștachetă fantastică. Copiii nepoților mei poate vor mai prinde unul ca el… Generația mea, a ta nu cred că vor vedea un alt Hagi”, susține Adrian Porumboiu pentru FANATIK.

De ce nu poate ajunge Ianis Hagi niciodată la nivelul lui Gică Hagi. Ianis intră pe teren în locul lui Gică
De ce nu poate ajunge Ianis Hagi niciodată la nivelul lui Gică Hagi. Adrian Porumboiu vorbește despre geniul de neatins al Regelui fotbalului românesc

“Mutu? Ștacheta lui Hagi a fost la 10 metri, Mutu abia dacă a sărit 3 metri”

Subiectul este fierbinte și îl provoc pe fostul investitor de la Vaslui. A fost Mutu aproape de Hagi? “Mutu? Distanță mare! Gică a avut continuate, a avut talent, tot. Steaua lui e atât de sus. Mutu a fost un fotbalist bun, dar nu a fost de talent mare ca al lui Gică. În plus, s-a mai și risipit. România a avut trei fotbaliști uriași: Dobrin, Balaci, pe o perioadă scurtă, și Hagi. Și Sănmărtean putea să fie prin zona lor. A fost talentat Sănmărtean ca și Zidane, dar a fost o problemă de mentalitate la el. Mutu a vrut, dar ștacheta lui Hagi era la 10 metri, iar el abia dacă a sărit la 3 metri. Ianis Hagi, dacă ajunge la 4 sau la 5 metri, ar fi super. Ar fi extraordinar pentru noi dacă ar fi măcar jumătate din taică-su!”, declară Porumboiu.

ADVERTISEMENT
Adrian Mutu în tricoul cu numărul 10 al naționalei României
Adrian Mutu a fost probabil cel mai important fotbalist român după Gică Hagi, dar nici el nu s-a putut apropia de cariera fabuloasă a Regelui

“Maradona a fost peste Hagi, dar cel mai mare e Messi!”

Poreclit „Maradona din Carpați”, Gică Hagi a fost adeseori pus în paralel cu superstarul argentinian Diego Armando Maradona. Părerea lui Porumboiu este că românul a fost sub zeul Argentinei, pe care îl consideră însă ca nivel sub un alt magician din Țara Tangoului, Lionel Messi. “Maradona a fost peste Gică Hagi, s-au intersesctat foarte puțin. Stângaci, în viteză, îndesat… A fost fabulos. Maradona a avut și show-ul mediatic, care se vinde rapid, pe când Hagi a fost calculat și și-a văzut de fotbal. Maradona era zgomotos. Ca și longevitate, cel mai bun dintre toți a fost Messi. Jocul are și viteză mai mare, Messi are o constanță ieșită din normal, e genialitate totală. Maradona s-a stins mai rapid. Messi e pe minus la nivel de națională și arată ce diferență fac fotbaliștii de pe lângă el”, afirmă fostul mare arbitru.

Diego Maradona se uită la măiestria cu care Gică Hagi manevrează mingea
Gică Hagi a fost poreclit Maradona din Carpați pentru stilul de joc asemănător cu al uriașului Diego Armando Maradona

“Simona Halep e precum Cristiano Ronaldo, mai mult muncă decât talent!”

Niciun cuvânt despre portughezul Cristiano Ronaldo, eternul rival al lui Lionel Messi. Îl întrebăm despre geniile României din sport și pronunțăm numele Simonei Halep. Porumboiu este tranșant.

ADVERTISEMENT

Halep este o sportivă care a depășit toate barierele pe care le poate avea în față un sportiv. Ea nu a avut un fizic pentru a fi jucătoare de tenis, dar a compensat prin ambiție. Talentul este înlocuit mai mult de o muncă titanică. Ar fi mai degrabă precum Cristiano Ronaldo, decât precum Messi. Ca și Ronaldo, ea e mai mult muncă decât talent. Hagi, Maradona, Messi, ăștia sunt artiști, ea e născută să tragă de ea. Ăia au fost născuți cu geniul în frunte”, a încheiat Adrian Porumboiu.

Adrian Porumboiu arată cu degetul în sus
Adrian Porumboiu crede că Simona Halep este o sportivă care și-a depășit limitele fiind foarte muncitoare
ADVERTISEMENT
Tags: