Alegeri 2024

De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok. Teodor Răileanu: ”Cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal”

Profesorul Teodor Răileanu a explicat la TATULICI la FANAT1K de ce este imposibil de oprit fenomenul știrilor false pe TikTok, dar și ce soluții au găsit alte state.
10.12.2024 | 15:16
De ce nu poate fi oprit fenomenul stirilor false de pe TikTok Teodor Raileanu Cu miliarde de utilizatori este practic tot un actor statal
De ce nu pot fi oprite știrile false care circulă pe TikTok Foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Psihologul, cercetător în psihologia maselor si fake news, a precizat că, fiind o companie chineză, în mod cert sub controlul guvernului de la Beijing, TikTok nu respectă niciuna dintre reglementările valabile în Uniunea Europeană.

De ce nu poate fi oprit fenomenul știrilor false de pe TikTok

Invitatul lui Mihai Tatulici a reamintit faptul că, deja, compania chineză a ignorat solicitările UE referitoare la ceea ce s-a întâmplat în România în două rânduri, acesta fiind motivul pentru care nu pot fi oprite știrile false care circulă pe TikTok.

ADVERTISEMENT

„Nu prea putem să le oprim și vă explic și de ce. TikTok-ul, că aici e problema majoră. Facebook-ul și YouTube-ul și Instagram-ul au oarecum reglementări și mecanisme interne de a mai tempera fenomenul fake news. TikTok-ul, în schimb, nu se supune absolut nimănui.

Este companie, teoretic privată, chineză, dar noi știm foarte bine că toate companiile din China sunt sub un control direct sau indirect guvernamental. Iar TikTok-ul cu miliarde de utilizatori este, practic, tot un actor statal.

ADVERTISEMENT

Noi aici în Europa avem Digital Act Services, care este practic o hartă a ceea ce ai voie și n-ai voi să faci în spațiul online în Uniunea Europeană.

TikTok-ul fiind companie chineză a răspuns Uniunii Europene de două ori până acum în cazul României zilele acestea și a spus: ‘Noi ne facem treaba’. ‘Păi, dați-ne voie să verificăm’. ‘Păi nu se poate că noi suntem în China, voi sunteți în Europa, mult succes!’”, a declarat Teodor Răileanu pentru FANATIK.RO.

ADVERTISEMENT

Profesorul ieșean a explicat și ce soluții au găsit alte state, precum SUA și India, ca să soluționeze vulnerabilitatea informațională pe care o reprezintă TikTok și a subliniat că autoritățile comunitare europene nu au niciun fel de instrument pentru a garanta transparența a ceea ce se întâmplă pe această rețea.

„În America, deja TikTok a pierdut la Curtea Supremă în fața următoarei dileme: ‘Ori vindeți TikTok-ul în SUA statului american, ori vă cărați de aici’. Și au dat în judecată SUA și SUA a câștigat. Prin urmare, TikTok fie devine american, sub controlul statului american, fie nu mai poate funcționa pe teritoriul Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

India, care are mai bine de un miliard de locuitori, are cred că mai bine de doi ani de când a interzis complet TikTok-ul pe teritoriul Indiei. Pentru că este o vulnerabilitate informațională. (…) 

Este vorba de reglementare și transparență. Aici este problema. Comisia Europeană, în cazul TikTok-ului chinezesc, nu are niciun acces, niciun fel de control să vadă dacă statul chinez manipulează sau nu acele vizualizări care au pus pe jar România.

Nu au nimic. Au ordonat TikTok să păstreze bazele de date cu ce s-a întâmplat în România. Dacă ar fi să fac un pariu, părerea mea este că s-au pierdut”, a mai afirmat Teodor Răileanu la TATULICI la FANAT1K.

Fenomenul ȘTIRILOR FALSE care au invadat TIKTOK

ADVERTISEMENT