Premier League

De ce nu poate West Ham să îl concedieze pe antrenorului Mauricio Pellegrini

05.09.2018 | 10:50
De ce nu poate West Ham sa il concedieze pe antrenorului Mauricio Pellegrini

West Ham United a început dezastruos noul sezon de Premier League şi vrea să îl concedieze pe antrenorului Mauricio Pellegrini după numai patru etape în care “ciocănarii” din Londra nu au obţinut nici măcar un punct, cedând la FC Liverpool şi la Arsenal şi fiind învinşi pe teren propriu de Bournemouth şi nou promovata Wolverhampton. Şi golaverajul este dezastruos: 2-10.

Tehnicianul chilian a fost numit în această vară şi West Ham a crezut că a dat lovitura, pentru că în Premier League Pellegrini avea un titlu cu Manchester City. Ce e drept, pe Ittihad Stadium a beneficiat şi de componenţa unui lot mult mai valoros decât cel al grupării londoneze, deşi în această perioadă de mercato din vara lui 2018 West Ham a făcut importante eforturi inclusiv la capitolul achiziţii de jucători, obiectivul fiind de a prinde un loc de Europa League.

West Ham nu poate să îl concedieze pe Manuel Pellegrini. L-ar umple de bani pe antrenorul chilian

West Ham a cheltuit 90 de milioane euro pe transferuri şi nu a amortizat decât 12 milioane din aceşti bani, din vânzarea lui Kouyate la Crystal Palace. Au venit brazilianul Felipe Anderson de la Lazio, pentru 38 milioane, Issa Diop de la Toulouse 25 milioane, Iarmolenko de la Dortmund 20, Fabianski de la Swansea, Carlos Sanchez de la Fiorentina şi Balbuena de la Corinthians, toţi pe câte 4 milioane euro, iar Fredericks şi Wilshere au semnat liberi de contract. Achiziţii de calitate, în special Anderson şi Wilshere, dar rezultatele nu sunt şi conducerea clubului, patronat de cei doi David, un galez, David Sullivan, care a făcut bani din industria pornografiei şi englezul David Gold, nu mai are răbdare cu antrenorul.

Problema este că şi dacă ar vrea să îl dea afară este extrem de greu, pentru că antrenorul chilian e o adevărată bombă pentru club din punct de vedere financiar. Concret, dacă vor morţiş să îl execute pe Pellegrini cei de la West Ham vor trebui să plătească antrenorului nu mai puţin de 18 milioane de euro, o adevărată avere.

Cea mai bună perioadă a fost cu Slaven Bilic

Asta pentru că fiind convinşi că au pus mâna pe unul dintre cei valoroşi tehnicieni care au antrenat în Premier League şefii lui West Ham au accepat anumite clauze în contract, puse de avocaţii lui Pellegrini, cea mai importantă fiind cea legată de o eventuală concediere înainte de încheierea contractului de trei ani. Acum cei doi David nu prea au soluţii, pentru că au de ales să continue cu antrenorul 0 victorii în patru etape sau să arunce pe geam 18 milioane de euro şi să numească un alt tehnician, dar fără a avea nici cea mai mică garanţie că situaţia echipei se va îndrepta.

De nu poate fi dat afară Pellegrini de la West Ham. Cel mai bun tehnician din ultimii ani a fost croatul Slaven Bilic - foto
De nu poate fi dat afară Pellegrini de la West Ham. Cel mai bun tehnician din ultimii ani a fost croatul Slaven Bilic

Cea mai bună perioadă din istoria londonezilor în ultimul deceniu a fost cea în care pe bancă s-a aflat croatul Slaven Bilic, respectiv 2015-2017, “ciocănarii” reuşind să se califice de fiecare dată pentru turul preliminar al Europa League. Nu au ajuns niciodată în grupe, vinovată fiind în ambele cazuri Astra Giurgiu, care i-a eliminat, spre disperarea lui Bilic, convins că la a doua încercare echipa sa nu va mai avea probleme. Nici cu Sam Allardyce nu a fost tocmai rău, între 2011-2015, echipa înregistrând 68 de victorii şi pierzând 67 de partide.