News

De ce nu pot alege vaccinul pe care vreau să-l fac? Răspunsul lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică

01.03.2021 | 23:08
De ce nu pot alege vaccinul pe care vreau sal fac Raspunsul lui Razvan Chereches profesor de sanatate publica
ADVERTISEMENT

„De ce nu pot să aleg vaccinul pe care vreau să îl fac?” este una dintre întrebările cele mai prezente pe buzele românilor în această perioadă. Răspunsul acesteia vine de la un profesor în sănătate publică, Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la universitatea Babeș Bolyai din Cluj, spune că este imposibil, din punct de vedere logistic, ca toate cele trei seruri aprobate să fie disponibile în centrele de vaccinare. Până acum, serurile administrate la nivelul Uniunii Europene și, implicit, în România sunt cele produse de companiile Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Răzvan Cherecheș a subliniat că fiecare dintre aceste seruri oferă o protecție foarte bună împotriva virusului. El a îndemnat oamenii să își administreze serul, indiferent de compania producătoare.

De ce nu pot alege vaccinul pe care vreau să-l fac? Răspunsul lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică


Pentru a explica cât mai bine situația în care ne aflăm cu privire la vaccinuri, profesorul a făcut o comparație: „să presupunem că mâine este prima zi de iarnă. Dacă ești prins fără cauciucuri de iarnă pe stradă, primești amendă și îți dai seama că ai uitat să îți pui cauciucuri de iarnă.

ADVERTISEMENT

„Fugi repede la magazin să îți cumperi cauciucuri de iarnă și găsești o coadă lungă de oameni, cu toții vor să își cumpere cauciucuri de iarnă. Ești într-un club foarte select, al celor care au uitat să-și cumpere cauciucuri de iarnă. După multe ore de așteptare de care cauciucuri de iarnă vei cumpăra? Foarte simplu, de care există în acel moment, pentru că nu ai opțiuni,” a explicat acesta.

„În acest moment vaccinurile sunt în aceeași situație. Toată lumea vrea să se vaccineze, nu există stocuri disponibile,” a subliniat Răzvan Cherecheș.

ADVERTISEMENT

El nu a uitat să reamintească eficacitatea fiecăruia dintre cele trei tipuri de vaccin și a dat asigurări că oricare dintre ele este o bună variantă: „în momentul în care te înscrii pe platforma de vaccinare vei alege un vaccin disponibil”.

„În acest moment, vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate între 94 și 95%, iar vaccinul Astrazeneca are o eficacitate de 82,4 %. Toate acestea constituie o opțiune extrem de bună de protecție împotriva Covid-19.”

ADVERTISEMENT

Omul a precizat că alegerea vaccinului nu este posibilă nicăieri în lume și a îndemnat oamenii să își administreze serul care este disponibil: „deci vaccinați-vă cu vaccinul care există în acel moment. În nicio țară din lume la acest moment nu poți să alegi tipul de vaccin cu care să te vaccinezi.”

ADVERTISEMENT