Life

De ce nu poți să te gâdili singur. Motivul care te va surprinde

Care este motivul pentru care nu poți să te gâdili singur. Cu siguranță nu te-ai fi gândit niciodată la acest motiv.
07.08.2024 | 10:06
De ce nu poti sa te gadili singur Motivul care te va surprinde
De ce nu poți să te gâdili singur. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți să te gâdili singur. Motivul este unul la care puțini oameni s-ar fi gândit, cu toate că este unul destul de ușor de înțeles. Iată ce au dezvăluit specialiștii!

De ce nu poți să te gâdili singur

Cu siguranță că ai fost gâdilat măcar o dată în viață, ceea ce ți-a provocat zâmbete, râsete și mișcări involuntare. Unii sunt mai sensibili la gâdilat decât alții, însă ce puțini oameni cunosc este faptul că nu poți să te gâdili singur.

ADVERTISEMENT

Care este motivul? Ei bine, atunci când încerci să te gâdili singur, îți miști o parte a corpului, iar o parte din creier monitorizează mișcarea și anticipează senzațiile pe care aceasta le provoca.

Din același motiv, nu-ți dai seama dacă mâna ți se atinge de corp atunci când mergi, dar ai observa imediat dacă altcineva ar face asta. În cazul în care creierul nu ar avea capacitatea de a urmări mișcările și propriile senzații, oamenii ar avea instant impresia că atinși sau împinși.

ADVERTISEMENT

Astfel, ar fi greu ca cineva să se concentreze pe celelalte treburi pe care le au de făcut. Faptul că nu poți să te gâdili de unul singur este doar un exemplu extrem al acestui fenomen.

Creierul tău cunoaște faptul că degetele care te ating în coșul pieptului sunt ale tale. De aceea diminuează răspunsul senzorial, a explicat Britannica. Felul în care s-a aflat acest lucru este unul interesant.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie

Oamenii de știință de la University College London, din Anglia, au utilizat imagistica funcțională a creierului pentru a compara modul în care oamenii răspund la gâdilat, indiferent că este vorba de cel auto-provocat și la cel provocat de o altă persoană.

Specialiștii au descoperit că cortexul somatosenzorial, părțile creierului responsabile de senzațiile corporale, avea un răspuns mai redus la auto-gâdilat. Astfel, cerebelul monitorizează mișcările și trimite semnale pentru a suprima reacția.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla dacă ar putea fi păcălit creierul pentru a permite auto-gâdilatul, au construit o mașină de gâdilat ce le permitea subiecților să își provoace singur senzația de gâdilat prin tragerea unei manete.

ADVERTISEMENT