News

De ce nu reușesc partidele de opoziție să crească în plină criză economică. „AUR și USR nu fac decât să securizeze bazinele electorale ale puterii”

Ultimul sondaj CURS arată o creștere a PNL în plină criză economică și o scădere continuă a principalelor partide de opoziție, USR și AUR, partide incapabile să reprezinte o alternativă la coaliția PNL-PSD
30.05.2022 | 19:09
De ce nu reusesc partidele de opozitie sa creasca in plina criza economica AUR si USR nu fac decat sa securizeze bazinele electorale ale puterii
Partidele de opoziție sunt într-o continuă scădere de încredere. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Ultimul sondaj CURS arată o continuă scădere a principalelor partide de opoziție, AUR și USR, o scădere dramatică cu atât mai mult cu cât marea majoritate a respondenților au precizat că țara merge mai degrabă într-o direcție greșită.

Partidele de opoziție își continuă scăderea

Peste 70% din respondenții ultimului sondaj CURS sunt de părere că în România lucrurile merg mai degrabă într-o direcție greșită însă, cu toate acestea, principalele partide de opoziție continuă să scadă în preferințele cetățenilor. Potrivit acestui ultim sondaj, dacă duminica aceasta ar fi fost alegeri, AUR ar obține acum 10% din voturile românilor iar cei de la USR doar 9%. Cifrele rămân mult în urma celor două partide aflate la putere, PSD (35%) și PNL (23%), în creștere cu trei procente față de un sondaj CURS realizat în luna martie.

ADVERTISEMENT

Față de același sondaj AUR se află într-o scădere de patru procente, de la 14% cât avea în luna martie, și la mai puțin de jumătate față de cât aveau într-un alt sondaj INSCOP din luna ianuarie, când partidul ajunsese la 20,3%. Luna trecută, un sondaj CURS plasa AUR la 12% iar USR la 11%.

Chiar dacă majoritatea celor care au participat la acest ultim sondaj au identificat ca principale probleme nivelul de trai, salariile, prețurile, inflația și prețul energiei – aceste temeri economice nu se transpun într-un transfer de încredere către opoziție. Analiștii politici vorbesc de o lipsă de mesaj în cazul ambelor formațiuni politice dar și probleme particulare în cazul acestora.

ADVERTISEMENT

„Cele două partide sunt oricum incapabile să facă o coaliție unul cu altul, pentru că au mesaje complet diferite. USR-ul cade pe acest fond de lipsă de mesaj, pe de o parte, și în contextul războiului intern care nu se mai termină și care generează insatisfacție, inclusiv celor care ar fi bazinul electoral. Adică cei care sunt simpatizanții fideli ai unui asemenea partid și care continuă să creadă că este un partid al schimbării.

În ceea ce privește AUR, acesta se află într-o situație dificilă. Pentru că modelul politic pe care l-a asumat, în special George Simion, care este unul conservator, euro-sceptic, și așa mai departe, are de fapt un mesaj foarte aproape de mesajul Rusiei lui Putin. Aproape toate elementele astea legate de un Occident rău, care corupe tineretul, care distruge credința – fac parte din arsenalul discursiv al celor din Rusia, din declarațiile oficialilor ruși. Motiv pentru care Simion trebuie să-și găsească și el un nou ritm și un nou mesaj”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA.

ADVERTISEMENT

Acesta subliniază însă că pentru George Simion este destul de dificil să intre pe alte teme ce i-ar putea asigura  audiență mai mare, cum sunt criza energetică, problema creșterii prețurilor și așa mai departe.

„George Simion încearcă să intre și pe problemele sociale însă nu prea reușește. Aceste probleme au fost „securizate discursiv”, de cei de la PSD, așa că AUR-urului îi rămâne un loc foarte mic în care să comunice pe alte teme. Acum câteva zile a încercat să se ducă la protestul cadrul didactice și a fost pur și simplu alungat de acolo. Lumea i-a zis, stai, nu-ți faci reclamă pe protestul nostru. Și în condițiile astea e natural că nu mai are tracțiune decât pe niște categorii, în special din lumea asta religioasă, preoți care pot să-i aducă voturi”, a mai precizat Andrei Țăranu.

ADVERTISEMENT

Opoziția nu oferă nicio alternativă

Dacă AUR este un partid nefrecventabil pentru o mare parte a electoratului român, imposibilitatea celor de a USR de a capitaliza situația economică dificilă a populației vine în contextul în care partidul în ultimele săptămâni a fost măcinat de zvonurile unei posibile plecări a lui Dacian Cioloș, alături de susținătorii săi din fostul PLUS. Partidul a fost consumat de această luptă internă, existând nenumărate voci interne, neafiliate niciunei tabere, care au indicat posibilitatea formării unor noi partide ca alternative pentru USR.

Sociologul Alfred Bulai este de părere că vorbim în cazul celor două partide de formațiuni care  au fost dominate de o singură temă majoră care, odată dispărută din atenția publicului, nu a mai putut asigura o resuscitare publică a partidelor.

„În acest moment nu știm dacă USR-ul mai există, par că sunt încă ocupați să-și spele rufele lor acolo, deci nu există în spațiul public. AUR-ul a avut o jucărie pe care a judecat-o foarte bine, dar nu s-a gândit că se termină la un moment dat. Cât a fost cu pandemia, cu libertăți, constrângeri și alte restricții a fost absolut ok, după care au rămas fără temă. La fel cum a rămas și USR-ul fără temă odată cu arestarea lui Dragnea, și când PSD-ul s-a schimbat la față au rămas exact în plus.

Adică ei în continuare l-au înjurat pe Dragnea, dar el era în pușcărie. E destul de penibil. Deci, din punctul ăsta de vedere, trebuie să mergi în construcția politică pe mai multe teme, nu poți să ai o singură temă. Și atunci, în condițiile în care nu mai ai niciun fel de activitate, niciun fel de opoziție reală, e greu ca oamenii să își mai pună speranțe în actuala opoziție.

Pe fondul în care s-a ieșit din pandemie dar, amenințarea cu războiul și nebunia cu economia a făcut să pară foarte complicat să mai faci tu politică așa de capul tău și să fii democrat în această țară, atunci e delicat să mai vorbim de cine știe ce oportunități. Era un banc pe vremuri cu Dumnezeu care l-a făcut pe Adam și dintr-o coastă a făcut-o pe Eva, și apoi i-a zis lui Adam: „E alege”. Cam așa e și cu opțiunile politice de azi, că sunt doar două variante care sunt căsătorite, PSD-PNL, și nici acolo nu mai bagă nimeni bățul prin gard.”, a declarat sociologul Alfred Bulai pentru FANATIK.

Potrivit sociologilor aceste cifre nu sunt neapărat dramatice în contextul în care sondajul apare cu mai mult de doi ani înaintea viitoarelor alegeri, deci un moment de apatie al electoratului pe aceste teme. În plus, sondajul nici nu oferă cifrele cu privire la cei nemulțumiți sau dezamăgiți de toate partidele politice.

„Ar trebui totuși să ne uităm și la datele, dar ele nu se fac publice, la câți nu au răspuns la aceste întrebări în sondaj. Datele relative nu ne ajută foarte mult. Dacă sunt jumătate cei care nu au vrut să răspundă la întrebare sau sunt cu non-răspunsuri, aceștia e clar că sunt nemulțumiți de partidele politice așa cum există ele azi. De aceea e și o ușoară păcăleală când ni se oferă doar date relative, pentru că nu știm cum sunt ceilalți. Oricum, acest sondaj nu este atât de dramatic, cifrele importante vor apărea mult mai încolo, când ne vom apropia de alegeri se va dinamiza totul”, a mai precizat sociologul Alfred Bulai.

Cu toate acestea, dinamica în care PSD-ul și PNL-ul reușesc să rămână constant la cifre ridicate, în ciuda situației dificile din punct de vedere economic prin care trece țara, poate fi explicată și prin faptul că partidele de opoziție nu au venit cu un mesaj real adresat electoratului PNL-PSD.

„Opoziția a creat dezamăgire în acest moment nu doar celor care nu sunt PNL-iști sau PSD-iști, ci și celor care sunt PNL-iști, dar nu văd bine relația cu PSD, sau celor de pe la PSD , care nu văd bine alianța cu PNL. Cum acum nu există nicio variantă reală, de regulă, votanții dezamăgiți spun că nu mai votează sau că nu s-au hotărât. Doar că noi avem aici doar datele relative, deci doar cei care au formulat o opțiune. De regulă jumătate nu au nicio opțiune cu atâta timp înaintea alegerilor, asta ca să vedem cam cât sunt în realitate aceste procente”, a declarat, pentru FANATIK, sociologul Alfred Bulai.

„Există principiul vaselor comunicante. Cineva care a votat PSD-ul, de ce ar vota în acest moment AUR sau USR, care nu au niciun fel de mesaj atractiv. La fel și în cazul PNL-ului. Adică, într-un mod foarte interesant, opoziția securizează bazinele electorale ale puterii”, a subliniat și politologul Andrei Țăranu.

 

ADVERTISEMENT