Life

De ce nu se coc roșiile din grădină. Care sunt cauzele și ce să faci ca să salvezi recolta

Care este motivul pentru care nu se coc roșiile din grădină? Cum trebuie să procedezi ca să îți salvezi recolta de roșii?
24.05.2024 | 19:34
De ce nu se coc rosiile din gradina Care sunt cauzele si ce sa faci ca sa salvezi recolta
De ce nu se coc roșiile din grădină. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Care sunt principalele cauze pentru care nu se coc roșiile din grădină? Motivele ar putea să te surprindă. Iată cum poți să ajuți plantele pentru o recoltă bogată.

De ce nu se coc roșiile din grădină. Care sunt cauzele

Mulți dintre grădinarii care care cultivă roșii s-au întâlnit adesea cu această problemă. De ce nu se coc roșiile? Explicația este una simplă. Pașii de îngrijire trebuie urmați în mod corect.

ADVERTISEMENT

Fertilizarea

Fertlizarea este esențială în procesul de coacere a roșiilor. Însă, mulți oameni fac greșeala de suprafertilizare, ceea ce înseamnă un exces de azot în sol. Azotul stimuleaza creșterea plantelor, nu coacerea fructelor. Prin urmare, seva va fi direcționată către producerea frunzelor și nu a roșiilor.

Pe lângă azot, roșiile mai au nevoie de fosfor și potasiu. Fosforul stimulează producerea de flori și fructe, iar potasiul ajută plantele la coacerea fructelor. De asemenea, potasiul este primordial în procesul de fotosinteză.

ADVERTISEMENT

Hidratarea

Pe lângă îngrășăminte, plantele au nevoie și de o hidratare corespunzătoare. De foarte multe ori, coacerea roșiilor este întreruptă de lipsa de apă din sol. În același timp, dacă plantele primesc prea mult apă, se poate ajunge la apariția bolilor sau putrezirea rădăcinilor.

Experții recomandă folosirea unui sistem de irigarea prin picurare, pentru o distribuire uniformă și prezisă a apei și a nutrienților. În plus, roșiile trebuie udate spre seară, pentru ca plantele să absoarbă apa pe parcursul noptii.

ADVERTISEMENT

Temperatura

De asemenea, temperaturile ridicate și lumina solară directă pot afecta coacerea roșiilor. Când termometrul depășește 29 grade Celsius, plantele nu mai produc licopen și caroten, adică pigmenții responsabili pentru culoarea roșie a fructelor. Lumina prea puternică duce la decolorarea fructelor.

Pentru cei care cultivă roșiile în solar, este indicată aerisirea acestuia într-un mod corect pentru ca roșiile să nu fie afectate de temperaturile ridicate. În lunile de vară, solarul poate rămâne deschis atât ziua, cât și noaptea.

ADVERTISEMENT

Copilirea

Copilirea roșiilor este procesul de îndepărtare a lăstarilor tineri care cresc la baza tulpinelor sau la baza frunzelor principale. Dacă există prea mulți lăstari, planta își va direcționa seva către creșterea acestora în detrimentul fructelor. Prin urmare, aceștia trebuie eliminați pentru obținerea unei recolte bogate de roșii.

ADVERTISEMENT