News

De ce nu se fac ore miercuri, 5 octombrie. Zi liberă pentru elevi și profesori, în mijlocul săptămânii

Elevii și profesorii vor fi liberi miercuri, 5 octombrie, cu două săptămâni înainte de prima vacanță a anului școlar în curs.
04.10.2022 | 22:30
De ce nu se fac ore miercuri 5 octombrie Zi libera pentru elevi si profesori in mijlocul saptamanii
Zi liberă 5 octombrie 2022. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Motivul este sărbătorirea Zilei Educației, potrivit ordinului de ministru. Așadar, o zi în plus de odihnă pentru profesori și elevi.

5 octombrie va fi zi liberă pentru elevi

”În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, transmite Ziare.com.

ADVERTISEMENT

“Ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar.

Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”, a explicat liderul sindical Marius Nistor.

Așadar, ziua va fi liberă pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”.

ADVERTISEMENT

Liderul de sindicat crede că această zi trebuie să fie zi liberă fără semne de întrebare, pentru că discuțiile în alt sens sens nu își au rostul.

”Contractul colectiv de muncă creează efecte la nivel național, nu doar pe anumite zone. Am tot văzut că se aniversează zilele tuturor domeniilor de activitate și se dau prime substanțiale, iar când e vorba despre Ziua Internațională a Educației apar discuții că e zi lucrătoare sau nelucrătoare?” a completat Marius Nistor.

ADVERTISEMENT

“Pentru că ar trebui să o celebrăm prin altceva, dar cum guvernul nu a venit niciodată cu o recunoaștere financiară sau materială, atunci a venit prin această recompensare.

Este singurul lucru pe care am putut să-l negociem prin contractul colectiv de muncă, pentru că legislația din România interzice negocierea unor drepturi cu caracter salarial”, președintele FSE Spiru Haret.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea a fost desemnată de UNESCO drept sărbătorirea semnării în 1966 a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. În România se mai sărbătorește și Ziua Învățătorului pe 5 iunie.

ADVERTISEMENT
Tags: