Fotbal intern

De ce nu se poate relua Liga 1 la mijlocul lunii mai: 5 motive pentru care șefii fotbalului românesc țes planuri utopice

09.04.2020 | 17:38
De ce nu se poate relua Liga 1 la mijlocul lunii mai 5 motive pentru care sefii fotbalului romanesc tes planuri utopice
ADVERTISEMENT

În plină pandemie de COVID-19, când autoritățile se pregătesc să prelungească starea de urgență cu încă o lună, rata fatalității provocată de virus crește de la o oră la alta și medicii n-au încă soluții, șefii fotbalului românesc continuă să țeasă planuri utopice.

În ultimele zile, s-a avansat ideea reluării Ligii 1 luna viitoare – data de 15 mai este pomenită tot mai insistent. Prinși între ciocanul măsurilor guvernamentale și nicovala situației economice, șefi de cluburi precum Valeriu Iftime, de la FC Botoșani, invocă un iminent colaps economic. Patronul moldovenilor anunță că va coaliza alți conducători de cluburi și va face demersuri pe lângă guvern. Este, de fapt, o reluare a discursului de acum trei săptămâni, când însuși președintele FRF, Răzvan Burleanu, a dat tonul amăgirilor.

ADVERTISEMENT

Problemele de ordin financiar sunt indubitabile și lângă șefii grupărilor din Liga 1 s-ar putea strânge, foarte bine, reprezentanții televiziunilor, ai caselor de pariuri și deținătorul drepturilor TV – toți afectați teribil de blocarea bruscă a sezonului. Acești parteneri n-o fac însă – aparent, dintr-o mai bună înțelegere a situației. Ei înțeleg că peste Ordonanțele Militare nu se poate trece, iar guvernul nu va face concesii în mod special fotbalului, creând astfel un precedent periculos.

Bizarul argument al lui Iftime: „Lumea are nevoie de fotbal mai mult decât oricând

„Eu cred că trebuie să începem campionatul pe 15 mai, pentru că lumea are nevoie de fotbal mai mult decât oricând”, a afirmat Valeriu Iftime, președintele de la FC Botoșani, în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT

Le-am spus jucătorilor mei că nu am niciun plan de buget dacă nu primim banii din drepturile de televiziune. Dacă nu avem activitate închidem afacerea. Avem fotbaliști tineri, puternici și ascultători care pot să joace, pot să stea toți într-un hotel”, a supralicitat acesta. „Trebuie să fie făcut un regulament foarte strict și trebuie să discutăm cu toți patronii de cluburi și să găsim cea mai bună decizie. Pentru mine Liga e moartă de un an de zile, Liga e ca un crocodil bătrân aproape de moarte. Dacă nu dăm drumul la competiție, nu avem ce să discutăm despre salarii și bugete.”

Abil, Valeriu Iftime, intim al lui Răzvan Burleanu și – în acest caz – portavoce a altor conducători, și-a construit discursul pe argumente concrete. El este unul dintre cei mai vocali și inteligenți șefi de club din Liga 1. Însă, din motive cât se poate de simple și de practice, propunerea nu este realistă.

ADVERTISEMENT

5 motive pentru care Liga 1 nu se poate relua pe 15 mai

Iată cinci motive pentru care reluarea meciurilor din Liga 1 nu este fezabilă pe 15 mai:

  1. Președintele țării, Klaus Iohannis, a anunțat deja, cu câteva zile în urmă, că săptămâna viitoare se va emite o nouă Ordonanță Militară, starea de urgență urmând a fi prelungită cu încă o lună. Presupunând că noul act normativ va fi publicat luni, 13 aprilie, asta înseamnă că restricțiile actuale – inclusiv cea privind interdicția de a se practica sportul în grup – se extind până la 13 mai. Cum pot Burleanu și Iftime să reia fotbalul pe 15 mai, dacă jucătorii se vor întoarce la antrenamente cu două zile înainte?
  2. Chiar socotind că pandemia va fi ținută sub control, iar țara noastră va depăși cu bine vârful crizei, așteptat după Paște, relaxarea măsurilor de securitate nu se va putea face imediat. Raed Arafat, secretarul de stat al MAI însărcinat cu gestionarea crizei de sănătate, a menționat deja că va trebui să mai treacă un interval de siguranță, după ce epidemia se stinge. Asta înseamnă că restricțiile nu vor fi anulate înainte de sfârșitul lunii viitoare.
  3. Mircea Rednic, unul dintre cei mai experimentați antrenori din Liga 1, a explicat pentru FANATIK că jucătorii nu pot reveni în meciuri oficiale fără măcar 4 săptămâni de pregătire, mai ales după o perioadă atât de lungă de repaus. Acest lucru a fost confirmat și de alți antrenori și conducători cu experiență. Dacă aplicăm scenariul optimist și considerăm că antrenamentele se reiau la începutul lunii mai, Liga 1 nu poate începe pe 15 decât cu desconsiderarea totală a oricăror măsuri de protecție a fotbaliștilor.
  4. E foarte greu de crezut că guvernul, confruntat cu o criză de sănătate de asemenea proporții, fără certitudinea că știe cu ce se confruntă (tocmai au fost internați la Timișoara pacienți reinfectați cu COVID-19, ceea ce schimbă datele problemei), va accepta să facă derogări pentru fotbal. Cine își va asuma riscul unei infectări în masă a jucătorilor și, eventual, al apariției unor noi focare?
  5. Valeriu Iftime s-a inspirat, probabil, din știrile privind reluarea pregătirilor la echipe de top din Europa. Omite însă diferența de nivel, în materie de organizare și infrastructură. Fotbaliștii de la Bayern Munchen se antrenează pe 4 terenuri separate, supravegheați de o armată de specialiști. În La Liga, antrenamentele încă nu s-au reluat, dar cluburile au primit deja un stufos manual cu reguli foarte stricte, draconice, despre care FANATIK a scris deja. Protocolul prevede că jucătorii nu se întâlnesc, se schimbă în vestiare separate sterilizate permanent, sunt testați constant etc. Așa ceva este imposibil, de exemplu, la FC Botoșani. Unde unii dintre jucătorii străini, plecați deja din țară, ar trebui să stea în carantină două săptămâni din momentul în care s-ar întoarce.