News

De ce nu se vaccinează românii împotriva Covid-19. Sondajul din 2019 care anunța dezastrul sanitar din prezent

Atitudinea reticentă față de vaccinare din prezent putea fi anticipată încă de acum doi ani, având în vedere un sondaj de opinie desfășurat în 2019.
19.10.2021 | 11:28
De ce nu se vaccineaza romanii impotriva Covid19 Sondajul din 2019 care anunta dezastrul sanitar din prezent
ADVERTISEMENT

Reticența românilor în ceea ce privește vaccinarea anti-Covid nu este un fenomen nou. Este chiar mai ușor de explicat decât pare, iar pentru asta putem folosi două sondaje de opinie.

Unul dintre ele a fost desfășurat în urmă cu o lună, iar un altul a fost adresat românilor în urmă cu doi ani, când lumea nu s-ar fi așteptat să treacă printr-o pandemie.

ADVERTISEMENT

Sondajul desfășurat între ianuarie și februarie 2019 a fost realizat de INSCOP la comanda Societății Naționale de Medicina Familiei. Cel din septembrie este realizat tot de INSCOP, în parteneriat cu Verifield.

Acum doi ani, întrebați dacă au ”încredere în informațiile pe care le primesc despre vaccinuri”, doar 39,7% erau de acord cu această afirmație, în vreme ce 46,4% nu erau nici de acord, nici în dezacord.

ADVERTISEMENT

De asemenea, doar 54,9% dintre români sunt de părere că ”beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile”, în vreme ce 28,7% erau de părere că ”vaccinarea e o problemă complicată și trebuie evaluată de la caz la caz.”

În sondajul din 2019, doar 19,5% dintre români declarau că s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere, fie în anul respectiv, fie cu un an în urmă.

ADVERTISEMENT

Românii care nu s-au imunizat împotriva gripei, de departe majoritari, au fost întrebați și de ce au ales să nu o facă.

15,3% dintre respondenți au spus că s-au temut, 12,3% dintre români au declarat că nu consideră că vaccinarea este eficientă, iar 9,9% declară direct că nu sunt de acord cu vaccinarea.

ADVERTISEMENT

În mod curios, răspunsul majoritar, ales de 31,3% dintre români, este ”m-am imunizat altfel.”

Totodată, un sfert dintre români nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie a copiilor, iar alți 12,9% nu răspund la această întrebare. Pe de altă parte, doar 8,1% dintre români consideră că vaccinarea celor mici nu este necesară, în contrast cu răspunsurile date anterior.

Din fericire, doar 4,3% dintre respondenții din 2019 nu își vaccinaseră copiii sau nepoții conform Programului Național de Vaccinare.

Având în vedere că românii erau atât de reticenți la vaccinarea cu seruri deja cunoscute și cu vechime în industrie, e mai lesne de înțeles de ce campania de vaccinare s-a împotmolit, iar România a rămas la coada Europei, alături de ”frații” bulgari.

Ce cred românii despre știrile false

Cu siguranță, nu ajută nici situația din prezent, având în vedere cel de-al doilea sondaj la care facem referire, privitor la percepția populației asupra dezinformărilor și știrilor false.

Televizorul este, în continuare, baza, având în vedere că 53,1% dintre români își iau știrile de la TV. Cam o cincime dintre respondenți preferă rețelele sociale pentru a se informa, în vreme ce ziarele, revistele și publicațiile online sunt preferate de 15,5% dintre respondenți. 7,7% își iau știrile de la radio.

În paralel, tot cam jumătate dintre români sunt de părere că posturile TV sunt canalele media cel mai expuse la dezinformări și propagarea de știri false.

O treime dintre români consideră că rețelele sociale sunt în topul expunerii la dezinformări, iar 7,9% aleg ziarele, publicațiile online și revistele.

De remarcat este procentajul celor ce le aleg pe acestea din urmă, care este în creștere față de iunie 2021, când doar 4,4% mizau pe aceste canale media ca fiind difuzoare de știri false.

Românii au fost întrebați și în ce măsură cred că sunt expuși la știri false.

Mai bine de jumătate dintre aceștia (55,6%), consideră că sunt expuși la astfel de materiale, un procentaj în creștere față de lunile martie și iunie, când a mai fost efectuat sondajul.

Rusia și UE – principalele surse de dezinformare în România

Sondajul a dorit să afle și care cred românii că sunt sursele externe de dezinformare în România.

18,1% sunt de părere că Rusia, un procentaj în scădere față de iunie, când un sfert dintre români răspundeau astfel.

Cam tot atâția români (18,5%) consideră că Uniunea Europeană este responsabilă pentru știri false în România, iar alți 14,3% sunt de părere că China este de vină.

Ungaria este vizată de 6,9% dintre români, SUA de către 7,3% și Germania de 2,2% dintre români.

Se remarcă totuși procentajul celor care nu știu sau nu doresc să răspundă la această întrebare. Din ce în ce mai mulți români par debusolați când vine vorba de a identifica o sursă externă a știrilor false. Dacă în martie 2021 doar 19,4% dădeau acest răspuns, proporția a crescut la 30% în septembrie.

Studiul complet INSCOP realizat la comanda SNMF este disponibil aici.

Sondajul INSCOP realizat în cadrul proiectului de cercetare Strategic Thinking Group poate fi consultat aici.

ADVERTISEMENT
Tags: