News

De ce nu-și pot alege cetățenii vaccinul anti-Covid. Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

29.01.2021 | 17:17
De ce nusi pot alege cetatenii vaccinul antiCovid Explicatiile lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a explicat de ce oamenii din România nu pot alege tipul de vaccin anti-Covid care să le fie administrat.

Vineri, 29 ianuarie, medicul militar a afirmat că numărul insuficient de vaccinuri, dar și disproporția dintre dozele Pfizer-BioNTech și Moderna nu permit să li se dea românilor posibilitatea să aleagă cu ce ser să fie vaccinați.

ADVERTISEMENT

Totodată, Dr. Gheorghiță nu exclude ca pe viitor, atunci când România va dispune de mai multe doze de vaccin, acest lucru al opțiunii să se ia în calcul.

Valeriu Gheorghiță explică ce ce nu-și pot alege cetățenii vaccinul anti-Covid

În cursul zilei de vineri, medicul Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare din România, a dezvăluit de ce românii nu pot opta în acest moment pentru vaccinul care să le fie administrat.

ADVERTISEMENT

Doctorul recunoaște că țara noastră se confruntă în acest moment cu o ”inechitate” în ceea ce privește cantitatea de doze de vaccin de la Pfizer și Moderna.

”Cred că la momentul actual trebuie să luăm în calcul factorul limitativ legat de disponibilitatea acestor vaccinuri. În condiţiile în care ai o inechitate între disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer şi disponibilitatea vaccinurilor de la Moderna o să se creeze o dezorganizare completă la nivelul centrelor de vaccinare şi va fi o modalitate prin care fiecare, ca la supermarket, să ceară anumite vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Trebuie să înţelegem ca aceste vaccinuri sunt administrate în baza unor recomandări medicale, plecând de la nişte indicaţii şi contraindicaţii şi respectând întocmai recomandările din rezumatul caracteristicilor produsului.

Vaccinarea este un act medical şi decizia finală rămâne a personalului medical, a medicului din centrul de vaccinare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor pe care o are la cel moment”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, întrebat de ce nu pot alege vaccinul cei care se vaccinează, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță oferă vești bune: UE, contract cu 6 companii producătoare de vaccin

Valeriu Gheorghiță a mai spus că cei din conducerea Comisiei Europene au încheiat contracte cu 6 companii producătoare diferite tocmai pentru a crea un portofoliu mai larg de vaccinuri, astfel încât să asigure disponibilitatea acestora pentru un număr cât mai mare de persoane.

”Acest portofoliu a fost creat nu în ideea în care o persoană să-şi aleagă un anumit tip de vaccin, ci pentru a avea o disponibilitate cât mai mare şi pentru a asigura în final acest prag de imunizare colectivă de 70% din populaţie.

În condiţiile în care vom avea mai multe tipuri de vaccinuri, care au aceeaşi indicaţie, aceleaşi contraindicaţii, acelaşi profil de siguranţă şi de eficacitate, bineînţeles că în acest caz o persoană poate să opteze pentru un anumit tip de vaccin atunci când acestea vor fi în anumite centre de vaccinare dedicate.

Avem în calcul, în analiză, posibilitatea să înfiinţăm centre de vaccinare în care vor fi disponibile anumite tipuri de vaccinuri şi fiecare persoană care se programează ştie de la început în centrul de vaccinare în care doreşte să se programeze ce tip de vaccin va fi disponibil”, a precizat dr. Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT