News

De ce nu sunt fructele de mare alimente de post. Anunțul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie

20.04.2021 | 22:46
De ce nu sunt fructele de mare alimente de post Anuntul Arhiepiscopului Tomisului IPS Teodosie
ADVERTISEMENT

De ce nu sunt fructele de mare alimente de post? Iată o întrebare la care a oferit răspunsul Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

Înalta față bisericească are un mesaj pentru credincioși în această perioadă, în special pentru cei care cred că fructele de mare sunt alimente de post, precum consideră biserica din Grecia și cea din Rusia.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă fructele de mare pot fi considerate alimente de post, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a răspuns clar că nu.

Fructele de mare nu sunt alimente de post. Explicația Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie

Până la terminarea postului Paștelui mai sunt doar câteva zile. Mulți dintre credincioșii ortodocși s-au abținut de la alimentele pe bază de carne, ouă sau lapte și le-au înlocuit de exemplu, cu fructe de mare.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă biserica din Grecia sau cea din Rusia recomandă consumul acestora într-o astfel de perioadă, din România vin alte păreri și sfaturi.

ÎPS Teodosie spune că fructele de mare nu sunt de post, deoarece sunt ființe. ”E un fel de șmecherie, un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, sunt explicațiile acestuia.

ADVERTISEMENT

”E foarte limpede că nu sunt de post, pentru că acelea sunt niște ființe. Chiar dacă nu au sânge, cum se spune. E o argumentație falsă. Unde ați văzut sânge în lapte și brânză. Nici vorbă! E un fel de șmecherie, un fel de a boteza aceste fructe dintr-o lăcomie”, a declarat ierarhul, scrie Gândul.

Postul Paștelui a început pe 15 martie, durează 40 de zile și este cunoscut și sub numele de Postul Mare. În postul Paștelui, organizarea evenimentelor în biserică, precum nunți sau botezuri, este interzisă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu se consumă carne, produse lactate, ouă și pește, cu excepția zilelor de dezlegare. Următoarea dezlegare la pește este pe 25 aprilie, în Duminica Floriilor.

ÎPS Teodosie, mesaj și pentru fumători

În urmă cu o lună, ÎPS Teodosie a avut un mesaj pentru toți credincioșii după intrarea în Postul Paștelui. Arhiepiscopul Tomisului i-a criticat pe cei care fumează și a anunțat că ”cine fumează nu postește”.

Acesta a subliniat că fumatul e un mare păcat, iar cei care fumează nu țin nici o zi de post. Mesajul Arhiepiscopului este renunțarea la acest viciu care e un păcat ”mai mare ca beția”.

”Și ce însemnează postul? Luați aminte: unii acoperă niște păcate care spun că sunt relative. Că n-ar avea importanță. Părintele Cleopa foarte frumos observă și zice că fumatul, deși nu e mâncare, dar e mare păcat. Mai mare ca beția. Pentru că este împotriva firii.

Astfel încât, cine fumează, nu ține nicio zi de post. Să ia aminte cei care au acest nărav: din seara asta să-l lase. Și nu vă amăgiți zicând ”mai rărim”. Dintr-o dată!”, a spus Teodosie.

ADVERTISEMENT
Tags: