News

De ce nu trebuie să consumăm niciodată alcool la plajă. Sfaturi practice de la dermatolog atunci când ne expunem la soare. Exclusiv

FANATIK a stat de vorbă cu un dermatolog pentru a afla ce trebuie să facem în această perioadă caniculară, mai ales că zilele acestea meteorologii au anunţat temperaturi ridicate.
07.07.2021 | 18:19
De ce nu trebuie sa consumam niciodata alcool la plaja Sfaturi practice de la dermatolog atunci cand ne expunem la soare Exclusiv
Dr Pavelina Andrei a vorbit despre ce trebie sa facem cand e prea cald sau stam la soare Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vara este, probabil, cel mai iubit anotimp, dar, de multe ori, de dragul unui bronz perfect oamenii se expun unor riscuri cât se poate de mari, afecțiunile dermatologice fiind primele semne ale excesului.

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermato-venerologie și doctor în științe medicale de la Spitalul Universitar din Capitală, a vorbit, pentru FANATIK, despre problemele pe care le poate crea canicula sau expunerea la soare în această perioadă a anului.

ADVERTISEMENT

Expunerea la căldură poate provoca dermatite

Dr. Pavelina Andrei a explicat, pentru FANATIK, că expunerea la căldură, fie că e vorba de banalul stat la soare, fie că e vorba de efort fizic făcut la temperaturi mari, poate provoca afecțiuni destul de serioase ale pielii, mâncărimi greu de suportat și alte neplăceri, unele chiar dureroase.

Creșterea temperaturii corpului (hipertermia) sau/și efortul fizic în căldură împreună cu umiditatea crescută conduc la hiperhidroză (adică transpirație în exces), iar aceasta se întâmplă prin blocarea ductelor sudoripare, condiție denumită miliaria (sau sudamină). Alte condiții întâlnite în sezonul cald cauzate de căldură sunt dermatitele de contact iritative, urticaria colinergică, foliculitele bacteriene/fungice, pitiriazis versicolor. Aceste afecțiuni sunt datorate creșterii activității fizice fără aport hidric corespunzător, imaturității glandelor sudoripare și îmbrăcăminții neadecvate care nu permite evaporarea transpirației”, spune medicul.

ADVERTISEMENT

Iar soluția pentru a preveni aceste afecțiuni este o atenție deosebită acordată expunerii la soare, normal, folosirea cremelor cu factor de protecție ridicat.

Cum trebuie să alegem crema pe protecție solară

”Prevenția afecțiunilor dermatologice despre care vorbim se face prin limitarea timpului de expunere la raze ultraviolete, evitarea zonelor care reflectă soarele (apă, nisip), folosirea ochelarilor de protecție, pălării cu boruri largi, tricouri și pantaloni lungi și largi și aplicarea cremelor cu factor de protective pentru UVA, UVB noncomedogene și hipoalergenice”, ne-a spus Dr. Pavelina Andrei.

ADVERTISEMENT

Iar alegerea cremelor pentru protecție solară trebuie făcută cu foarte mare atenție, explică medicul, mai ales că acestea trebuie folosite și în funcție de tenul fiecăruia.

”Alegerea unei creme de protecție solară se face în funcție de fototipul cutanat (cele 6 fototipuri cutanate Fitzpatrick) și în funcție de tipul de ten (acneic, seboreic, uscat, mixt, normal). Societatea Americană de Dermatologie recomandă alegerea produselor de protective solară care un factor (SPF) de 30, sau mai mare cu acoperire și spectru larg (filtru organic sau mineral și protecție pe UVA și UVB). De asemenea, se recomandă să fie rezistente la apă și la transpirație. Dacă se prelungește expunerea la soare, cremele solare se aplică la fiecare 2 ore și de câte ori ieșim din apă”, precizează, pentru FANATIK, Dr. Pavelina Andrei.

ADVERTISEMENT

Cremele trebuie folosite și înainte, dar și după plajă

”O altă caracteristică de care trebuie să ținem cont în alegerea cremelor cu factor de protecție solară este și eleganța cosmetică a acestora. Deoarece razele ultraviolete usucă pielea și determina accelerarea fotoîmbătrânirii cutanate este recomandată hidratatarea prin loțiuni lejere și loțiuni special destinate după plajă, hidratarea prin aport corespunzător de lichide, vitamine și minerale”, a mai spus medicul.

Iar când vine vorba de soluții care să ajute la refacerea pielii, medicul a explicat că cele mai potrivite sunt cele pe bază de aloe vera și D-panthenol.

”După dușuri, pielea se șterge prin tamponare și nu prin frecare”, a mai precizat medicul specialist Pavelina Andrei.

Ce facem dacă am stat prea mult la soare?

Evident, în ciuda tuturor recomandărilor medicale, mulți se expun excesiv la soare, iar apoi regretă, usturimile provocate de arsuri fiind suficient de neplăcute pentru toată lumea.

”Managementul terapeutic după expunerea la soare e în funcție de semnele și simptomele asociate. Aceasta reprezintă o condiție autolimitanta pentru formele ușoare, dacă se evită radiațiile UV și se administrează antihistaminic și comprese reci sau geluri pe bază de aloe vera ce ajută la refacerea țesutului cutanat afectat. Emolientele lejere precum loțiunile și corticosteroizii țopici de potență scăzută aduc beneficii în controlul inflamației (roșeața), iar antiimflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, aspirina) ajută în controlul durerii, dacă această există. Se recomandă evitarea expunerii la soare până la remiterea simptomatologiei”, ne-a explicat Dr. Pavelina Andrei.

De altfel, atrage atenția medicul, umbrela de soare nu este suficientă pentru a evita arsurile și necazurile de după ce am exagerat cu plaja.

”Umbrela de soare asigura o protecție minimă, dar nu suficientă pentru a înlătura efectele nedorite ale radiațiilor solare. Între 10:30 dimineața și 16:00, concentrația de radiații UVB care cresc riscul de arsură solară este mare și se recomandă evitarea expunerii în acel interval orar”, a mai precizat pentru FANATIK, medicul specialist.

Ce haine trebuie să purtăm când e foarte cald?

De cele mai multe ori, expunerea excesivă la soare și arsurile pot fi evitate dacă avem hainele potrivite. Iar acestea sunt, culmea, nu cele prea lejere, prea subțiri, pentru că nu oferă o suficientă protecție împotriva radiațiilor solare.

”Hainele cu țesătură deasă din bumbac, tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi precum și culorile închise pot fi mai eficiente decât cele deschise, pălării cu boluri largi și ochelari de protecție sunt câteva metode de prevenție de care trebuie să ținem cont. Există și haine cu factor de protecție solară încorporat, acestea fiind și o alternativă eficientă pentru persoanele care petrec foarte mult timp în apă sau practică sporturi de vară”, a spus, pentru FANATIK, Dr Pavelina Andrei.

Mare atenție cu băutura la plajă! Alcoolul te trimite la spital!

De cele mai multe ori, la plajă sau când e cald afară oamenii preferă să se răcorească cu ceva rece. Să se ”hidrateze” cu un pahar de bere, vin, șpriț sau cine știe de altă băutură din largul ”arsenal” al lui Bachus. Doar că, spune medicul, acest obicei, de fapt, ne face și mai mult rău.

”Mare atenție la consumul de alcool asociat cu expunerea la soare. Alcoolul, în asociere cu radiația ultravioletă duce mult mai rapid la deshidratare, prin scăderea unor electroliți din sânge, precum potasiul și minerale precum magneziul”, explică medicul.

Și, din păcate, ne-a mai explicat Dr. Pavelina Andrei, consumul de alcool, coroborat cu deshidratarea și căldura excesivă are efecte cât se poate de nedorite: ”Poate conduce la palpitații sau alte afecțiuni cardiace”.

ADVERTISEMENT