Atunci când spălăm rufele la mașină este necesar să fim foarte atenți la gradele pe care le setăm. Potrivit experților, ar trebui evitate valorile de 40 sau 60 de grade Celsius. Urmările în mod cert nu sunt deloc plăcute. Cum pot avea hainele de suferit?
Majoritatea mașinilor de spălat oferă trepte de 30, 40, 60 sau 90 de grade Celsius, însă cât sunt ele de eficiente? Conform specialiștilor, întotdeauna este bine să setăm 60 de grade dacă hainele au fost expuse în medii infecțioase.
Dacă într-o gospodărie locuiesc persoane cu un sistem imunitar slăbit atunci are sens o valoare termică foarte ridicată. De altfel, o dată pe lună este bine și să optăm pentru 40 de grade sau 30 de grade. Apa caldă sau foarte fierbinte scoate toți microbii.
Este foarte importantă și soluția de spălare pe care o folosiți. Sunt de mare ajutor cele făcute acasă și săpunurile biliare. Totodată, dacă aveți impresia că printr-un program scurt de spălare economisiți energie electrică, vă înșelați. Timpul rapid va consuma mai mult curent.
Programul Eco economisește 50% din energie. Spălați rufele, lenjeriile de pat sau prosoapele de baie destul de des, pentru a îndepărta bacteriile. În plus, vă asigurați că stați când mai departe de acarieni, acele organisme de dimensiuni foarte mici care se văd doar la microscop.
Acarienii provoacă alergii, mâncărimi, roșeață sau diferite infecții greu sau imposibil de îndepărtat. Pe lenjeriile de pat sunt foarte prezenți, chiar dacă nu se văd cu ochiul liber. Nu uitați și să aerisiți zilnic spațiul în care dormiți pentru un plus de prospețime și pentru a nu favoriza formarea cât mai multor bacterii.
” Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, însă ei sunt, cu siguranță, prezenți în casa ta, in cantitati mai mari sau mici. Aceste organisme microscopice pot trăi în spații precum covoare, perdele, saltele și așternuturi de pat sau chiar și în interiorul jucăriilor de pluș ale micuțului tău.
La anumite persoane, acarienii sunt responsabili de declansarea simptomelor de astm, conjunctivită, rinită și dermatită atopică. Complexitatea speciilor de acarieni și alergenii pe care aceștia îi produc complică diagnosticul și tratamentul; cu toate acestea, apariția tehnologiilor ADN recombinant permite acum clinicienilor să identifice mai bine agenții de sensibilizare specifici și creează noi oportunități de evitare sau imunoterapie.
Umiditatea este cel mai important factor care determină apariția și răspândirea acarienilor de praf, deoarece aceste insecte absorb umezeala din aer. În zonele cu umiditate scăzută, cum ar fi deșerturile, acarienii nu pot supraviețui.”, explică pe doc.ro medicul Oana Cuzino.