De ce nu trebuie să sufli, de fapt, în butoiul cu varză murată. Este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac românii, fără să știe la ce riscuri se expun.
Suntem deja în ultima lună de toamnă, ceea ce înseamnă că românii s-au pregătit pentru sezonul rece. Varza murată la butoi este nelipsită, alături de zacuscă și alte bunătăți.
Există multe rețete de preparare a verzei murate, însă, foarte importante sunt și procesele de după. Legumele care sunt puse în saramură sau zeamă de varză, trec printr-un proces de fermentație lactică.
În timpul fermentației, apare și barbotarea, un proces care este complet natural. Mulți români aleg să sufle în butoiul cu varză, fără să știe că este, de fapt, la ce riscuri se expun.
Potrivit prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, suflarea în butoiul cu varză vine la pachet cu anumite pericole. Acestea apar destul de rar și se manifestă în anumite cazuri excepționale.
”Dacă persoana respectivă a consumat alcool și dacă are afectare cronică, pulmonară sau cardiacă, efortul pe care îl face în momentul în care suflă în aceste butoaie, poate să ducă la o serie de manifestări acute sau accidente în zona cardiacă, pulmonară și cerebrală.”, a explicat medicul pentru dcnews.ro.
Atunci când sufli în butoiul cu varză murată, nu faci decât să introduci aer în acel mediu. Astfel, crește nivelul de dioxid de carbon din saramură. Dioxidul de carbon împreună cu bacteriile lactice provocă barbotarea, adică ieșirea bulelor de gaz la suprafață.
Varza se pune la murat relativ ușor, mai ales dacă ții cont de anumite detalii. În primul rând, trebuie să pregătești varza și să o așezi în recipientul în care va sta la murat. Este recomandat să fie un butoi sau un container cu capac.
În al doilea rând, trebuie să fii atent la tipul și cantitatea de sare pe care o folosești. Dacă vrei ca varza să nu se înmoaie, atunci ar trebui să folosești sare grunjoasă neiodată.
De asemenea, este indicat ca varza să fie acoperită în totalitate de lichid. Totuși, poți să lași câțiva centimetri liberi până la capac, astfel încât să nu fie prea mult lichid. Pentru ca varza să stea bine în butoi, poți pune o greutate peste ea.
De obicei, varza începe să fermenteze atunci când au apărut bulele de aer la suprafață. Procesul de fermentare este complet atunci când nu mai ies bulele de dioxid de carbon.