Life

De ce nu trebuie să urăm Crăciun Fericit. Este o greșeală banală pe care o fac toți românii fără să vrea

Este perioada în care ne urăm reciproc ”Crăciun fericit”, însă expresia este una greșit folosită. Iată ce spune un preot despre această exprimare.
24.12.2022 | 14:05
De ce nu trebuie sa uram Craciun Fericit Este o greseala banala pe care o fac toti romanii fara sa vrea
De ce este greșit să spui ”Crăciun fericit!”. Sursa foto: Bialog, Jurnal digital, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este Ajunul Crăciunului și multă lume a început deja să-și transmită ”Crăciun fericit!”. Puțini cunosc faptul că expresia este, de fapt, un pleonasm.

De ce este greșită expresia ”Crăciun fericit”? Cum o putem folosi corect

Eugen Tănăsescu, preot și jurnalist, spune de ce nu este bine să ne urăm ”Crăciun fericit!” și cum putem înlocui expresia, încât să fie una corectă.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Eugen Tănăsescu, Crăciunul înseamnă ”Nașterea Domnului Iisus Hristos”, care reprezintă un moment de bucurie, așadar ”Crăciun fericit” devine un pleonasm.

Ca să evităm vorbirea eronată, putem utiliza o altă formulare, respectiv ”Crăciun binecuvântat”.

ADVERTISEMENT

”Crăciun binecuvântat!“, „Naşterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naşte!“. „În niciun caz nu spunem «Crăciun fericit».

E un pleonasm! Cum pot fi altfel Sărbătorile decât fericite? Eu unul colind aşa: «Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelşugat!»”, a transmis preotul-blogger pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Preot: ”Mă deranjează transformarea colindului lui în manea de Crăciun”

Același preot s-a arătat deranjat de faptul că multe cântece despre Crăciun s-au transformat în manea sau melodii despre dragoste, căci acestea ar trebui să aibă ca mesaj nașterea lui Iisus.

”Preafrumoasele colinde româneşti sunt un tezaur care trebuie păstrat. „Avem o obligaţie morală să transmitem copiilor noştri zestrea de colinde autentice.

ADVERTISEMENT

Altfel, Crăciunul o să fie din ce în ce mai mercantil şi mai pătimaş. Când aud, de pildă, refrene ca «Doar un Crăciun cu tine» mă întristez. Mă deranjează desacralizarea colindului, transformarea lui în manea de Crăciun“, a mai spus Eugen Tănăsescu.

Dincolo de acestea, în loc de ”Crăciun fericit” mai puteți ura celor dragi ”Sărbători fericite”. În luna decembrie se mai celebrează și Sfântul Ștefan și Revelionul. La o zi după Revelion începe luna ianuarie, iar pe 1 se prăznuiește Sfântul Vasile, al cărui nume îl poartă mulți români și profită de această ocazie pentru a continua seria petrecerilor de Crăciun/Revelion.

ADVERTISEMENT
Tags: