News

De ce nu vin sponsorii la clubul Dinamo București: “Le trimit pe cap 50 de controale!”

30.11.2018 | 22:36
De ce nu vin sponsorii la clubul Dinamo Bucuresti Le trimit pe cap 50 de controale

Echipa de handbal masculin a celor de la Dinamo București a reușit o performanță excelentă și s-a calificat în premieră pentru România în primăvara Ligii Campionilor, după victoria superbă în fața celor de la Wacker Thun, scor 29-33. Astfel, cu 7 victorii din 10 partide, Dinamo a terminat pe primul loc în Grupa D, iar fanii „dulăilor” promit că vor umple din nou Sala din Ștefan cel Mare până la refuz, în fazele superioare ale celei mai importante competiții de handbal masculin de pe continent. Performanțele s-ar putea repeta și la alte secții, dar restricțiile pentru investitori sunt prea mari. FANATIK a aflat de ce nu vin sponsorii la Clubul Sportiv Dinamo București!

Handbaliștii speră să avanseze cât mai mult în competiție, însă va fi dificil, în special dacă ținem cont de diferențele de buget dintre formația din Ștefan cel Mare și posibilii adversari ai săi din fazele superioare ale Champions League. În sezonul precedent, Dinamo a avut un buget de 5 milioane de lei, din care 2,3 milioane au venit de la MAI și 2,7 milioane venituri proprii ale clubului Dinamo, susține cotidianul newsweek.ro. Adică aproape 1,1 milioane de euro. Spre comparație, Rhein Lowen și Flensburg, campioana și vicecampioana Germaniei, au bugete de 6,5 milioane de euro, în timp ce THW Kiel, formație care a terminat pe locul cinci în stagiunea precedentă și care joacă doar în EHF Cup, are parte de o sumă de 9 milioane de euro, arată handball-planet.com.

De ce nu vin sponsorii la clubul Dinamo București! “Trebuie să te duci să te umilești!”

Un mod ușor prin care echipa de handbal masculin al lui Dinamo ar fi putut să facă bani ar fi fost reprezentat de sponsorizări. De altfel, lucrul acesta este vizibil și pe tricourile elevilor lui Constantin Ștefan și ai adversarilor din Liga Campionilor la handbal masculin. “Dulăii” au numai doi sau trei sponsori (printre care și „Fundația Pro Dinamo”), în schimb, adversarii de la ultimul meci, Wacker Thun, nu au mai loc pe echipament pentru sponsorizări. Iar gruparea elvețiană nu este un nume uriaș la nivel european.

Vitaly Komogorov, într-ul duel în timpul meciului dintre Dinamo și Wacker Thun

Același scenariu se repetă și la celelalte secții ale celor de la CS Dinamo București, fie că vorbim de volei, baschet sau rugby. Asta nu pentru că „Dinamo” nu ar fi un brand atrăgător sau pentru că managerii formației nu caută sponsori, ci pentru că hățișul birocratic îi face pe potențialii sponsori să strâmbe din nas. MAI îi pune pe fugă pe potențialii investitori! 

FANATIK a aflat că orice sponsor trebuie să se ducă și să facă o cerere scrisă dacă vrea să dea bani la clubul Ministerului Afacerilor Interne. Apoi, pentru că MAI nu se poate asocia cu oricine, oficialii de la minister trimit zeci de controale financiare pe capul celor doresc să sponsorizeze sportul de performanță la clubul din Ștefan cel Mare. Iar pentru orice chichiță descoperită de inspectori, ești amendat și riști să pierzi bani importanți. Acest lucru i-a făcut pe potențialii sponsori să se sperie și să nu mai dorească să dea bani. “Cum să mai bage lumea bani la Dinamo, dacă trebuie să te duci să te umilești? Le dai și bani și tot tu trebuie să te simți îndatorat! Le trimit pe cap zeci de controale și de aia se feresc mulți oameni cu bani…“, dezvăluie surse din interiorul clubului Dinamo București pentru FANATIK.

Dinamo București nu poate face rost de sponsori pentru secțiile sportive
Nici Steaua nu se poate lăuda cu prea mulți sponsori. În poză, un duel la meciul de handbal masculin dintre echipa Armatei și Dinamo

Gică Hagi a venit cu o propunere de revitalizare a investițiilor în sport

De altfel, întorcându-ne la fotbalul mult iubit, nimeni altul decât Gică Hagi propusese un sistem care să faciliteze companiilor să sponsorizeze sportul. Prin planul pe care „Regele” l-a propus, cei care sponsorizau sportul primeau o reducere de taxe din partea statului român, iar cluburile se țineau pe linia de supraviețuire și reușeau să plătească și taxele la timp către… ați ghicit: statul român! Cu toate acestea, până și Hagi a fost ignorat de către autoritățile române.

Așadar, încă un motiv în plus pentru care performanța de la handbal a dinamoviștilor este cu atât mai importantă. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor face ceva pentru a sprijini sportul românesc. Dacă nu prin investițiile de la buget, acolo unde sportul nu mai este de multă vreme o prioritate, măcar prin susținerea investitorilor privați, care își doresc să bage bani pentru performanțele unor cluburi de tradiție.