Sport

De ce o urăsc rapidiștii pe FCSB. 5 momente în care roș-albaștrii i-au luat decisiv fața rivalei

După șase ani de secetă, prima scenă fotbalistică din România e pregătită de un nou derby Rapid - FCSB. Dacă pentru oaspeți rivala de moarte este Dinamo, alb-vișiniii au un mare ghimpe împotriva roș-albaștrilor
14.08.2021 | 13:48
De ce o urasc rapidistii pe FCSB 5 momente in care rosalbastrii iau luat decisiv fata rivalei
De ce o urăsc rapidiștii pe FCSB. 5 momente în care roș-albaștrii i-au luat decisiv fața rivalei. FOTO: sportpictures.eu/hepta.ro, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică, 15 august, de la ora 21:30, are loc episodul cu numărul 131 al derby-ului Rapid – FCSB. Cele două rivale bucureștene se vor înfrunta pentru a 113-a oară în Liga 1. Vendeta dintre culorile alb-vișinii și cele roș-albastre datează din 4 noiembrie 1947, atunci când a avut loc primul meci între CFR și ASA București, „feroviarii” impunându-se atunci cu 1-0 în fața „militarilor”, scor înregistrat și în ultimul derby, din 2015.

Continuatorii Stelei din punct de vedere sportiv, roș-albaștrii sunt cea mai decorată echipă din fotbalul românesc, 26 titluri de campioană, cu opt peste marea rivală Dinamo. De cealaltă parte, rapidiștii se laudă cu doar trei titluri, dar acest lucru nu îi împiedică pe fanii din Giulești să o urască pe FCSB. FANATIK îți prezintă cinci momente în care roș-albaștrii au avut succes în dauna alb-vișiniiilor.

ADVERTISEMENT

5 motive pentru care Rapid urăște culorile roș-albastre. „Craiova și Rapid se iubesc la infinit”, insuficient în 1998

În 1998, roș-albaștrii câștigau în ultima etapă al 20-lea titlu din istorie, după o luptă purtată până în ultimele minute ale campionatului cu adversara de duminică, Rapid. Cu Mihai Stoichiță la timonă, trupa din Ghencea trebuia să câștige în ultima rundă cu Gloria Bistrița, iar alb-vișiniii să se încurce în Bănie, cu U Craiova.

Pentru Steaua, meciul cu Gloria fost doar o simplă formalitate. S-a impus cu 5-2 și nu mai rămâne decât ca giuleștenii să nu câștige la Craiova. Cu un Ionel Ganea în formă de zile mari, oltenii conduceau cu 2-0 încă din minutul 26, spre stupefacția multora dintre cei prezenți pe stadion, care scandau „Craiova și Rapid se iubesc la infinit”.

ADVERTISEMENT

În cazul unei victorii a oaspeților, nu doar că Rapid lua titlul, dar și Craiova ar fi jucat în cupele europene. Cele două echipe s-au întâlnit și în ultimul act din Cupa României, acolo unde giuleștenii s-au impus cu 1-0 și i-au lăsat acasă pe olteni.

Finala Cupei României din 1999. Rapid domină tot meciul, dar roș-albaștrii iau trofeul la loviturile de departajare

Un an mai târziu, deși reușea să câștige al doilea titlu din istorie, Rapid suferea o nouă dezamăgire din cauza Stelei, care a privat-o de event. Cele două au fost adversare în finala Cupei României, disputate pe vechiul stadion 23 August, fiind totodată și ultimul duel dintre Emeric Ienei și Mircea Lucescu, doi dintre cei mai mari antrenori pe care i-a dat țara noastră.

ADVERTISEMENT

Meciul s-a încheiat cu victoria roș-albaștrilor, la loviturile de departajare. Până atunci, scorul a fost 2-2, partida fiind dominată în mare măsură de giuleșteni. Steaua a deschis scorul, dar rapidiștii au întors rezultatul prin „dubla” lui Barbu. În prelungirile timpului regulamentar, Rapid avea o mână pe trofeu, dar Belodedici a egalat în ultimele secunde.

Reprizele de prelungiri nu au adus mare lucru la cele două porți, iar diferența a făcut-o inspirația de la punctul cu var. Dacă pentru steliști au executat fără greșeală Roșu, Militaru, Trică și Lincar, în tabăra adversă au ratat Zeno Bundea și Daniel Pancu, după loviturile transformate de Șumudică și Iencsi. Finala a fost condusă de o brigadă de arbitri din Franța, a cărei manieră a fost contestată după meci de George Copos: „A fost mai slabă decât ce avem noi în țară!”, a spus atunci patronul Rapidului.

ADVERTISEMENT

Sfertul UEFAntastic, decis de regula golului marcat în deplasare

Probabil cea mai neagră și dureroasă amintire pe care o au rapidiștii când vine vorba de FCSB este istoricul sfert UEFAntastic din sezonul 2005-2006. După un sezon de vis în Cupa UEFA, cele două echipe bucureștene au ajuns să se lupte pentru un loc în penultimul act al competiției.

Șansa a fost și de această dată de partea fostei Steaua, care a abordat din postura de oaspete prima partidă a dublei manșe. Pe 30 martie, în Giulești, cele două rivale au încheiat la egalitate, scor 1-1, după reușitele lui Bănel Nicoliță și Viorel Moldovan. A urmat apoi un 0-0 în returul de pe fostul stadion Național. Per total, Rapid a părut echipa mai bună, ratând o ocazie monumentală chiar în ultimele minute de joc, dar echipa lui Cosmin Olăroiu a scăpat ca prin urechile acului și s-a calificat în semifinalele Cupei UEFA.

În penultimul act, FCSB a fost eliminată dramatic de Middlesbrough, prilej de sărbătoare pentru fanii lui Rapid și Dinamo, care au ieșit în stradă și au sărbătorit eșecul rivalei. „I love you, Boro(n.r. – Te iubesc, Boro)!”, fiind sloganul scandat la unison de alb-vișinii și roș-albi.

2006, an cu final tensionat și în campionat. Titlul a mers din nou în curtea FCSB-ului

În ciuda înfrângerii din sfertul UEFAntastic, Rapid își putea lua revanșa în Liga 1, acolo unde s-a bătut la titlu până în ultima etapă cu FCSB. A fost un final de sezon cu cântec. Roș-albaștrii au jucat în ultima rundă la Vaslui, acolo unde au câștigat cu scorul de 4-0, fiind suspectați de jocuri murdare, chiar de către fanii moldoveni. „Dă-le penalty, domnu’ arbitru, ajut-o pe Steaua să câștige titlul” s-a auzit din tribune după ce Nicolae Dică a deschis scorul de la punctul cu var.

Până și Adrian Porumboiu și-a arătat proprii jucători cu degetul după acea partidă „Jucătorii mei au stat pe burtă. Simulacru jenant!”, chiar dacă, la doar câteva săptămâni distanță, Vali Badea și Bogdan Panait urmau să ajungă în Ghencea pentru 1,2 milioane de euro.

Desfășurarea partidei de la Vaslui i-a scos din sărite pe rapidiști, care, în același timp, jucau pe terenul Jiului Petroșani. De menționat faptul că, înaintea ultimei etape, alb-vișiniii aveau două puncte în urma rivalei, deci, șansele matematice la titlu erau intacte. Aflând rezultatul din Moldovan, fotbaliștii giuleșteni și-au pierdut cumpătul, iar meciul s-a terminat mai devreme de minutul 90, după ce au luat nu mai puțin de patru cartonașe roșii.

Cazul „Bricheta”

Picătura care a umplut paharul pentru rapidiști s-a scurs în primăvara anului 2008, atunci când a avut loc celebrul caz „Bricheta”. Cele două rivale bucureștene erau în tentativa de recuperare a ecartului față de liderul CFR Cluj. Cine s-ar fi impus în derby-ul dintre Rapid și FCSB, urma să rămână în cursa pentru titlu.

Cu victoria în buzunar în episodul 100 al derby-ului după golul lui Cristi Săpunaru, Rapid a primit o „lovitură de măciucă” în momentul în care Alexandru Deaconu a fost lovit în cap cu o brichetă din tribune. Era minutul 74 și centralul fluiera sfârșitul jocului, lucru care a schimbat radical soarta meciului și a luptei pentru campionat.

Deznodământul acelui meci a stârnit multe reacții adverse din tabăra rapidistă, mai ales asupra arbitrului Deaconu. „L-a lovit o brichetă şi a plîns ca o femei! Nu e bărbat adevărat! Mai bine venea Irina Mîrţ, sigur avea mai multă tărie”, a fost replica acidă a lui Cristi Săpunaru.

„A fost un adevărat jaf, arbitrii ne-au furat în ultimul hal, e inadmisibil aşa ceva! Nu cred că suporterii rapidişti au aruncat cu obiecte în teren, noi conduceam. Deaconu n-a judecat după regulament, a fost ceva premeditat”, a tunat și patronul de atunci al giuleștenilor, George Copos.

Nu doar Deaconu a devenit inamicul numărul unu al alb-vișiniiilor, ci și Florin Lovin, cel care a pus presiune pe central să oprească celebra partidă din Giulești. Fostul mijlocaș și-a menținut vehement poziția și după partidă: „Îmi pare rău pentru ei, dar nu vreau să rejucăm. Toată lumea m-a acuzat că nu sînt bărbat, dar eu îmi dovedesc altfel bărbăţia, în familie”.

Deși au pierdut la comisii în fața clubului patronat de Gigi Becali, la finalul sezonului, rapidiștii s-au consolat cu faptul că FCSB a ratat câștigarea titlului, acesta mergând pentru prima dată în curtea lui CFR Cluj.

  • 2 trofee a câștigat Rapid în luptă directă cu FCSB, campionatul din 2003 și Supercupa României din 1999

  • (P) Cota BETANO pentru Rapid – FCSB: 1,90 este cota pentru “2 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: