De ce oamenii de la sta trăiesc mai mult decât cei de la oraș. Medicii au oferit explicația pe care mulți o așteptau. Stilul lor de viață este complet diferit, iar acest lucru reprezintă o diferență majoră.
Prof.dr. Gabriel Prada, medic primar la Institutul Ana Aslan, a explicat care este motivul pentru care oamenii de la sat trăiesc mai mult. O diferență majoră o face stilul de viață, care este total diferit de la un mediu la altul.
Liniștea, aerul curat, activitatea fizică și hrana proaspătă sunt câteva dintre elementele care fac diferența. Sedentarismul oamenilor care locuiesc la oraș este un factor ce afectează calitatea vieții.
„Desfăşoară activitate fizică în grădină, nu activitate extenuantă, ci moderată. Aceasta este dublată de consumul unor fructe şi legume proaspete din propria grădină. Sunt lucruri important de înțeles. Persoanele care trăiesc în mediul rural şi care desfăşoară activitate fizică la camp, dacă sunt obişnuite să cosească în fiecare zi, vor face acest lucru în fiecare zi până la 80 de ani şi ne mirăm de ce.
Acest stat pe scaun nu este bun. În civilizaţia modern suntem presaţi să devenim sedentari. Nu avem timp. Nu urcăm pe scări până la etajul 5 sau 6, ci luăm liftul. Trebuie să ajungem la serviciu. Iar dacă drumul pe jos durează două ore, nu mergem.
Şi dacă durează o oră nu mergem. Luăm maşina. Dar stai în trafic. Dacă ai merge pe jos, nu ai sta atât de mult în trafic şi nu te-ai enerva. Trebuie să desfăşurăm un efort fizic care să fie adaptat fiecăruia. Chiar şi dansul la persoanele cu vârste înaintate este un efort fizic foarte bun.
Are foarte multe avantaje. Reprezintă socializare, adică eşti într-un grup, dansezi cu alte persoane, mai schimbi idei, impresii. S-a constat că dansul pentru persoanele de 85-90 de ani este o opțiune foarte bună”, a zis Gabriel Prada, conform Antena 3 CNN.
Viața la sat, spun specialiștii, poate scădea nivelul de stres. În plus, diminuează tulburările de dispoziție și crește nivelul de dopamină. Astfel că, oamenii care locuiesc în mediul rural se simte mai fericiți și mai sănătoși.
De altfel, lor le lipsește grija criminalității, a vecinilor și a intimității. Iar în natură, relaxarea este mult mai ușoară. Zgomotul și traficul sunt alte elemente de care oamenii de la sat nu au parte și care îi ajută să trăiască mai mult.