Care este, de fapt, motivul pentru care ora de vară începe la 3 dimineața și nu la miezul nopții? Explicația este simplă și te va surprinde. În curând, ora se va schimba în mai multe țări din lume.
La fiecare final de martie, în ultimul weekend al lunii, se trece la ora de vară. Acela este momentul în care ora 3 dimineața devine ora 4, întrucât ceasurile sunt date cu o oră înainte față de ora standard.
În această noapte, se pierde o oră de somn, iar diminețile sunt mai întunecate. Serile vor fi, însă, mai lungi. Abia în ultimul weekend din octombrie se revine la ora standard.
Te-ai întrebat vreodată, totuși, de ce ora se schimbă la 3 dimineața și nu la miezul nopții, atunci când începe o nouă zi? Înainte de a oferi o explicație, este important să cunoaștem originea orei de vară, care i-ar putea fi atribuită unui colecționar de insecte care a trăit în secolul al XVIII-lea, George Vernon Hudson.
Acesta își dorea mai multă lumină naturală după terminarea programului de lucru pentru a se putea ocupa de pasiunea sa. Ideea acestuia a devenit populară datorită unui mare avantaj, și anume folosirea în mod mai eficient a luminii solare. În lunile de iarnă, diminețile sunt mai luminoase, iar serile sunt mai lungi vara.
Au fost oferite argumente conform cărora trecerea la ora de vară ar putea să reducă consumul de energie, întrucât oamenii vor utiliza mai puțin iluminat artificial. Economiile de energie sunt, însă, minime sau nu se observă deloc.
Cu toate că pare mai logic ca ora de vară să înceapă la miezul nopții, aceasta începe, de fapt, la 3 dimineața. După ora 02:59, ceasurile vor arăta direct 04:00 și nu 03:00. De ce a fost ales, însă, acest moment?
Motivul se explică prin faptul că este un moment mai puțin perturbator, întrucât cei mai mulți oameni dorm la acea oră. De asemenea, cele mai multe afaceri sunt închise la 3 dimineața.
În cartea“ Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time”, autorul Michael Downing a spus că decizia din SUA, unde ora se schimbă la 2 dimineața, ar avea legătură cu orarul trenurilor Amtrak. În 1918, atunci când ora de vară a fost introdusă pentru prima dată, “ora 2 dimineața, duminica, era momentul în care afecta cel mai puțin tracul feroviar național”, notează descopera.ro.
Ora de vară nu este la fel de comună în țările care sunt mai apropiate de ecuator. În aceste state, diferențele sezoniere de lumină sunt destul de mici. Multe țări utilizează, totuși, un sistem asemănător.
Aproximativ 40% dintre țări își potrivesc ceasurile pentru a se sincroniza cu variațiile sezoniere ale luminii solare, conform Time and Date. Nu toate procedează, însă, în același moment. Ora de vară britanică (British Summer Time) începe, de exemplu, la 1 dimineața, în ultima zi de duminică a lunii martie. În SUA, ora de vară începe în a doua duminică din martie.
În SUA, ora de vară a fost introdusă prin Standard Time Act. A fost abrogată după numai un an, decizia fiind lăsată pe seama autorităților locale. În afară de o perioadă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ora de vară a fost o opțiune la nivel local.
Statul Hawaii, dar și o mare parte din Arizona nu au adoptat ora de vară. Pe tot parcursul anului, cele două state mențin ora standard. Legea Uniform Time Act, care a fost introdusă în 1966, a dus la standardizarea datelor de început și de sfârșit cazul regiunilor care utilizează acest sistem.
Deși trecerea la ora de vară nu reprezintă o schimbare majoră, poate să aibă efecte negative asupra sănătății. Potrivit cercetărilor, s-a înregistrat o creștere a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, dar și o creștere a numărului de spitalizări. Au fost observate mai multe accidente rutiere imediat după ce s-a trecut la ora de vară, potrivit IFL Science.
Mai mulți experți în sănătate au susținut renunțarea la ora de vară. Există, însă, anumite metode pentru a reduce impactul acestor schimbări. Ai nevoie de un program de somn regulat, în care să dormi 7 – 9 ore pe noapte.
O soluție utilă ar fi să mergi la culcare cu 15 – 20 de minute înainte de trecerea la ora de vară. În ziua schimbării, este recomandat să practici activități relaxante și să te expui la lumină naturală dimineața.
Seara, e recomandat să eviți lumina artificială puternică. Exercițiile fizice dimineața, evitarea alcoolului și consumul unor cantități mai mici de cofeină se recomandă în perioada schimbării orei.