Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, le-a explicat tuturor, pentru a 100-a oară, de ce pensiile mici nu crești și de ce contributivitatea este foarte importantă în noul sistem al pensiilor. Pensiile sub 2000 de lei au fost lovite în plin de noua lege a pensiilor. Experții avertizează că oricum România va avea mari probleme în a-și plăti pensiile mărite.
Fără a se dezice de limbajul de lemn consacrat la ministerul muncii, Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că noua lege a pensiilor va aduce ”predictibilitate și stabilitate în sistemul public de pensii”. Pe românește, începând de astăzi vor fi recompensați doar acei români care au cotizat serios în perioada cât au muncit.
Astfel, o persoană care a muncit în condiții dubioase zeci de ani nu va primi nimic, chiar dacă ”a muncit”. “Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui asigurat social, a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii.
A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuţia de asigurări sociale şi are cea mai mare pensie din România. Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut.
Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii. Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare.
Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare”, a explicat ministrul Simona Bucura Oprescu la Antena 3. Din nou, ministrul a revenit la subiectul preferat, contributivitatea, un termen folosit până la exasperare de politicieni în ultima perioadă.
”Au clamat-o, dar nu au făcut-o. Noi am făcut dreptate pentru români, iar acum pare că suntem supuși criticilor lor pentru fiindcă am făcut. Opinia mea este că legea pensiilor este o lege bună, că românii vor constata, fiecare dintre dânșii adevărul. Inclusiv astăzi, românii care o primesc pensiile prin cont le vor primi şi vor vedea că pensia nu scade, şi cea mai mare parte a românilor vor primi pensiile în funcție de cât şi cum au muncit”, a a completat ministrul.
Casa de Pensii a oferit, de asemenea, o serie de explicații pentru pensionarii nemulțumiți că pensia nu le-a crescut, chiar dacă este foarte mică și abia pot trăi în această țară de pe o zi pe alta. Ar exista o veste bună pentru o mică parte din ei, care ar trebui să depună contestații și să țină cont de principiile enumerate de minister, în frunte cu deja celebra contributivitate.
”Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii. Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a transmis Casa Naţională de Pensii.