News

De ce persoanele cu diabet sau cu boli cardiovasculare sunt ţinte ale coronavirusului

31.03.2020 | 13:19
De ce persoanele cu diabet sau cu boli cardiovasculare sunt tinte ale coronavirusului
ADVERTISEMENT

Lumea medicală încearcă să ofere răspunsuri pentru coronavirus. De la vaccin până la soluționarea problemei pe termen scurt, toată lumea caută o soluție în privința acestei pandemii. Doctorii se luptă să limiteze prăpădul pe care virusul îl face și au găsit o explicație pentru care persoanele cu diabet sau cu boli cardiovasculare sunt ţinte ale coronavirusului.

De ce persoanele cu diabet sau cu boli cardiovasculare sunt ţinte ale coronavirusului

Astfel, a devenit o certitudine faptul că acest COVID-19 nu ucide numai vârstnici. Și tineri, dar și copiii pot ajunge victime ale coronavirusului. Mai ales dacă aceștia suferă deja și de alte boli.

ADVERTISEMENT

Cele mai predispuse în acest moment par a fi persoanele care au diabet sau boli cardiovasculare. De altfel, în România, cea mai tânără persoană decedată din cauza Covid-19 este o femeie de 27 de ani care suferea de diabet.

COVID-19, problemă pentru întreaga omenire

În raportuldegardă.ro, doctorul Maria Corbu a explicat că similar altor viroze respiratorii (precum gripa), COVID-19 poate îmbrăca forme severe la persoanele în vârstă, care prezintă comorbidități precum boala cardiovasculară și diabetul.

ADVERTISEMENT

Cu o prevalență estimată a diabetului de 11,6% în România, este important ca toată lumea să înțeleagă modul prin care diabetul poate influența evoluția infecției cu SARS-CoV-2, dar și măsurile care trebuie luate în rândul diabeticilor pentru a se proteja de infecție și de evoluția sa severă.

„Discutăm despre un virus ușor atipic din mai multe puncte de vedere. În primul rând că nu prea știm cum lucrează, cum să-l luăm, de unde să-l luăm.

ADVERTISEMENT

E un adversar invizibil, cu ghilimelele de rigoare. Mai mult ca sigur însă discutăm despre un virus care se simte perfect într-un organism slăbit. Acesta pare a fi adevărul. 

Adică atacă acolo unde sistemul imunitar este deja scăzut. Și atunci, da, diabeticii și persoanele cu boli cardiovasculare sunt ușor mai expuse în acest moment. Indiferent de vârstă”, a spus pentru FANATIK Magdalena Constantin, expert medicina de familie într-o clinică privată

ADVERTISEMENT

Dr. Mike Skinner, medic specialist în virologie, spunea și el că: „Cred că toți, dacă nu, o mare parte dintre noi este probabil să fim infectați. O proporție foarte mică va avea un risc sever și ar putea muri.

Sunt specialiști care spun că acest coronavirus nu provoacă afecțiuni respiratorii mai severe ca în cazul H1N1. Se pare că cei cu diabet, boli cardiovasculare și hipertensiunea arterială sunt cei mai predispuși la infectare și complicații”.

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat: „Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul, diabetul și bolile de inimă par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea și la complicații”.

 

ADVERTISEMENT