Motivele pentru care persoanele de peste 40 de ani slăbesc mai greu. După această vârstă, au loc mai multe schimbări în organism. Iată ce poți face pentru a putea menține o greutate sănătoasă.
Pentru persoanele care au peste 40 de ani, poate fi destul de greu să dea jos kilogramele în plus. Acest lucru se întâmplă din cauza mai multor factori, printre care și încetinirea metabolismului.
Pierderea de masă musculară, care este foarte importantă atunci când vine vorba de arderea caloriilor, este un aspect foarte important. Masa musculară scade natural cu fiecare deceniu, iar numărul de calorii pe care le ardem în repaus va fi mai mic.
În plus, în cazul femeilor, schimbările hormonale apărute în perioada perimenipauzei și menopauzei pot să ducă la creșterea în greutate.
Estrogenul este un hormon care influențează distribuția grăsimii corporale și scade treptat, lucru care poate să provoace acumularea de grăsime în zona abdomenului. La bărbați, nivelul de testosteron scade, iar acest lucru poate afecta compoziției corporale și metabolismului.
De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, se schimbă și stilul de viață. Activitatea fizică poate fi mai scăzută, iar acest lucru poate duce la creșterea în greutate.
Înaintarea în vârstă vine și cu o schimbare în compoziția corporală. Astfel, proporția mai mare de masă musculară este înlocuită de una mai mare de grăsime. Acest lucru poate afecta metabolismul, dar și modul în care organismul stochează grăsimea.
Din fericire, există câteva metode care te pot ajuta să menții o greutate sănătoasă și după 40 de ani, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și practicarea unor exerciții fizice.
Pentru a avea o greutate ideală, care să se mențină, o dietă echilibrată este foarte importantă pentru toate vârstele, dar mai ales după 40 de ani.
Alimentele bogate în nutrienți, care oferă vitamine și minerale esențiale, trebuie incluse în dietă. Proteinele slabe, grăsimile sănătoase, carbohidrații complecși și fibrele trebuie consumate regulat.
De exemplu, printre alimentele recomandate după 40 de ani se numără carnea de pui, pește, leguminoasele, tofu, avocado, nuci, ulei de măsline, semințe, legume, fructe, cereale integrale și preparate care contribuie la digestie.
Un alt obicei care poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase este reducerea consumului de zaharuri adăugate, notează realitatea.net.
Persoanele care au peste 40 de ani pot include antrenamente de forță în rutina lor. Ridicarea greutăților și exercițiile cu greutatea corpului sunt exemple potrivite.
Totodată, menținerea unei activități fizice regulate, care să includă mersul pe jos, plimbările cu bicicleta, dar și înotul, poate fi benefică pentru a evita acumularea de grăsime corporală.
Somnul nu trebuie neglijat, deoarece lipsa acestuia poate influența în mod negativ apetitul, dar și metabolismul. Gestionarea stresului este importantă, întrucât stresul cronic poate duce la creșterea nivelului de cortizol, hormon asociat cu acumularea de grăsime abdominală.