În 2025, șoferii scot din buzunar mai mulți bani pentru polițele RCA. Deși prețul asigurărilor este plafonat, asta nu se resimte în portofelul posesorilor de autoturisme.
La finalul anului trecut, șoferii din România au primit o veste bună. Prețul asigurărilor RCA a intrat pe o pantă descendentă, iar în prezent, este plafonat. Totuși, aceștia continuă să scoată mai mulți bani din buzunar pentru polițele RCA.
Mulți posesori de autoturisme se întreabă de ce plătesc mult pentru asigurarea RCA, în contextul în care, încă din 2023, Guvernul a decis plafonarea prețurilor. Ei bine, se pare că totul stă la mâna asiguratorilor.
Chiar dacă reprezentații ASF au declarat că nu au fost identificate cazuri de asiguratori care să modifice formula de calcul, diferențele apar la înnoirea poliței. După completarea în sistem a datelor referitoare la vârsta șoferului și vârsta mașinii, deja se înregistrează o scumpire.
Pe lângă acest aspect, asiguratorilor le-a fost permis să majoreze prețurile cu 7%, pentru a se alinia cu rata inflației. Nu doar asta a dus la încă o scumpire, ci și faptul că mulți asiguratori țin cont și de culoarea sau marca mașinii. Această practică nu este deloc normală, iar reprezentanții ASF speră ca până la finalul anului să fie modificată.
Șoferii care au înnoit poliția RCA, sigur au observat că în 2024 au scos mai mulți bani din buzunar decât în 2023. Potrivit Observator, în 2024, asigurările RCA au fost mai scumpe cu 12% decât în anul precedent.
De exemplu, în 2023, o poliță RCA costa în medie 1.153 de lei. Mai exact, o persoană juridică scotea din buzunar în medie 1.949 de lei, în timp ce o persoană fizică plătea 938 de lei.
În 2024, prețul a început să fie mai mare, iar diferența au simțit-o pe propria piele posesorii de autoturisme. Comparativ cu anul precedent, în 2024, prețul mediu pentru o asigurare RCA a ajuns la 1.271 de lei. În acest context al scumpirii, o persoană juridică a plătit 2.031 de lei, iar o persoană fizică a plătit 1.054, cu 116 lei mai mult decât în anul precedent.