News

De ce poartă mereu mănuși regina Elisabeta a Marii Britanii. Puțini știu explicația

02.04.2019 | 19:04
De ce poartă mereu mănuși regina Elisabeta a Marii Britanii

De 67 de ani Regina Elisabera a II-a se află pe tronul Marii Britanii. De când este în slujba britanicilor, a fost văzută purtând cu fiecare ocazie de socializare purtând mânuși. Explicația este chiar simplă și nu are de-a face cu oamenii pe care îi întâlnește în cadrul întrunirilor oficiale, ci este vorba doar despre bunul plac.

De ce poartă mereu mânuși regina Elisabeta a Marii Britanii

Mai exact, așa cum Prințesa Diana opta să nu poarte mănuși, Regina Elisabeta prefera să o facă, pentru că o simplă strângere de mână ar putea însemna să contamineze viruși, ce nu sunt prielnici la o vârstă atât de înaintată precum a ei. Contrat aspectelor ce țin de sănătate, istoria mănușilor este alta.

Începuturile pornesc încă din Antichitate, iar în unele traduceri ale Odiseei de Homer, Laerte, tatăl lui Ulise, personal mitologic, este descris mergând prin grădină cu mănuși pentru a se proteja contra rugilor de mure sălbatice. În anul 440 î. Hr, Herodot povestește cum Leotychidas a fost incriminat de o mănușă umplută cu bani pe care îi primise drept mită, iar Xenophon, istoric și dicipol al lui Socrate, arată în Ciropedia, că perșii purtau iarna mănuși cu un singur deget.

De ce poartă mereu mănuși regina Elisabeta a Marii Britanii. Puțini știu explicația
Regina Elisabeta preferaă să poarte mănuși pentru că o simplă strângere de mână ar putea însemna să contamineze viruși

Istoria mănușilor

În Europa, în secolul al XIII-lea, unele femei au început să poarte mănușile drept accesorii care le completează ținuta. Mănușile erau făcute din in și mătase, iar uneori atingeau chiar și cotul. În secolul al XVI-lea, regina Elisabeta a lansat moda mănușilor brodate special și împodobite cu pietre prețioase.

De ce poartă mereu mănuși regina Elisabeta a Marii Britanii. Puțini știu explicația
Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip

De altfel, acest gen de accesorii sunt amintite și mult mai încoace, spre exemplu, Henric al II-lea al Angliei a fost înmormântat în mănuși pe mâini, precum și regele Ioan al Angliei, dar și în cazul lui Eduard I.