News

De ce preferă românii să meargă în concediu în străinătate. „Degeaba avem o țară frumoasă dacă hotelurile te jecmănesc”

Românii preferă să meargă în concediu în străinătate. Milioane de turiști pleacă în alte țări pentru vacanța de vară. Aproape fiecare în parte cheltuie cel puțin 500 de euro, dar suma ajunge constant la 1000
18.06.2022 | 11:30
De ce prefera romanii sa mearga in concediu in strainatate Degeaba avem o tara frumoasa daca hotelurile te jecmanesc
De ce preferă românii să meargă în concediu în străinătate și nu pe litoralul Mării Negre. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă până înainte de Revoluție românii nici măcar nu visau la așa ceva, intrarea în Uniunea Europeană a făcut ca mulți dintre ei să prefere un concediu în străinătate în dauna litoralului Mării Negre. Se întâmplă lucrul acesta și din cauza degradării constante a stațiunilor, dar motivele nu se opresc aici.

De ce vor românii să meargă vara în străinătate

Este adevărat că puține dintre stațiuni au ținut pasul cu prezentul. Perla Neptun, locul unde ajungeau oamenii cu bani pe vremea lui Ceaușescu a devenit o ruină, hoteluri importante au fost trecute din patrimoniul statului în buzunarul unor proprietari interesați de orice altceva.

ADVERTISEMENT

Locuri de tradiție ale litoralului românesc au fost abandonate, multe dintre ele fiind în acest moment imposibil de readus la viață. Pe unele le încurcă actele, pe altele, Dumnezeu știe ce, însă mai toate au intrat într-un malaxor al neputinței.

Turiștii au continuat să vină, să își amintească, să povestească și să spere, dar autoritățile s-au întors cu spatele. Drept pentru care prin stațiuni și-au făcut apariția câini vagabonzi, șobolani și mizeria pare a fi la ea acasă. Plajele înghesuite nu lipsesc din peisaj, prețurile uriașe sunt și ele acolo și peste toate ospitalitatea nu tocmai în regulă a antreprenorilor.

ADVERTISEMENT

Și când Uniunea Europeană și-a deschis porțile, românii n-au mai așteptat. Grecia, Spania și Italia au fost luate cu asalt, în timp ce sistemul all inclusive al turcilor, tunisienilor sau egiptenilor a arătat și un alt gen de turism, unul pe care conaționalii l-au îmbrățișat imediat.

Contre între români pe tema concediului de vară

Nu a durat mult până la apariția primelor contre pe tema vacanței de vară. De o parte sunt românii care nici măcar nu vor să mai audă de un concediu petrecut în țară. Cu toții sunt de părere că în schimbul banilor pe care îi plătesc în străinătate primesc amintiri cât pentru o viață întreagă.

ADVERTISEMENT

Plajele, marea, dar și felul în care străinii înțeleg să facă turism, mâncarea, băutura, petrecerile și micile cadouri primite pe la taverne, magazine sau hoteluri, împreună au însemnat o mare bilă albă pentru concediile afară.

Există însă și o categorie aparte de români, cei pentru care litoralul a rămas în continuare la fel de frumos și care nu l-ar trăda pentru nimic în lume. Mai mult decât atât, unii dintre ei sunt chiar supărați și le bat obrazul celor care aleg să plece în alte țări.

ADVERTISEMENT

„Dragilor, avem ceva muuult mai frumos în România! Minunați-vă, dar nu uitați de unde veniți! D-aia e bine să vă vedeți mai întâi țara și apoi străinătățurile! Dă bine la etichetă și apoi puteți face comparații! Fără ofensă …!”, a transmis Marius Gheorghiu pe cel mai important forum al românilor care preferă vacanțele în insula Thassos din Grecia.

A fost contrat imediat de alți forumiști care i-au adus aminte de numeroasele probleme pe care le-au întâmpinat atunci când au optat pentru concedii în țară. „Degeaba avem o țară frumoasă dacă pensiunile și hotelurile te jecmănesc pur și simplu. Afară măcar prețul are și calitate. Cât costă un sejur de 7 zile în România, în Grecia stai dublu”, a punctat Marilena Ene, postarea acesteia strângând zeci de reacții.

„Pentru turismul românesc trebuie să fi bogat” Nu suntem așa de bogați să ne permitem ! Noi, săracii, preferăm turismul grecesc”, a mai zis și Umberto Luca.

Oficial, peste 3 milioane de români își fac concediul în străinătate. Grecia, Bulgaria și Turcia sunt primele în topul preferințelor. Zeci de milioane de euro sunt cheltuiți în vacanțe, bani care ies din țară și ajung în buzunarele antreprenorilor străini.

ADVERTISEMENT