News

De ce produce a doua doză de vaccin anti-COVID efecte secundare mai puternice. Explicaţiile medicilor

09.02.2021 | 13:01
De ce produce a doua doza de vaccin antiCOVID efecte secundare mai puternice Explicatiile medicilor
De ce produce a doua doză de vaccin anti-COVID efecte secundare mai puternice Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cea de-a doua doză a vaccinului contra COVID-19 produce, în multe cazuri, efecte secundare mai puternice decât prima administrare a serului.

Efectele secundare resimțite sunt de la durere de cap, oboseală, la febră și frisoane și trec în câteva zile. Specialiștii spun că acestea sunt o parte naturală a procesului de vaccinare și nu toată lumea le va experimenta.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt doar un semn că protecția se declanșează așa cum ar trebui, că serul își îndeplinește misiunea, iar anticorpii sunt antrenați și gata de luptă cu virusul.

Efectele secundare, parte naturală a procesului de vaccinare

Frisoane, febră, durere la locul injecției, transpirație sunt o parte a efectelor secundare resimțite de beneficiarii vaccinului contra COVID-19, mai ales după cea de-a doua doză. Semn bun spun specialiștii, semn că celulele imune din corp au fost “trezite” de a doua doză a vaccinului și sunt pe cale să-i ferească pe beneficiari de viitoarea boală.

ADVERTISEMENT

Efectele secundare sunt o parte naturală a procesului de vaccinare și nu toată lumea le va experimenta. Potrivit studiilor clinice din SUA pentru vaccinurile realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna, cel puțin o treime dintre voluntari a sfârșit cu simptome precum: dureri de cap și oboseală, episoadele febrile fiind mai puțin frecvente.

Cea de a doua doză este mai probabil să producă efecte adverse mai puternice decât prima. La fel ca în orice alt proces de învățare, repetarea este esențială. Când primește a doua injecție, sistemul imunitar recunoaște atacul și începe să îl ia și mai în serios. Acest act de repetiţie al corpului, deși ar putea fi inconfortabil, este o dovadă că sistemul imunitar își solidifică apărarea împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

„Până la a doua doză, organismul este deja înarmat și gata de luptă”, spune Jasmine Marcelin, medic de boli infecțioase la Universitatea Nebraska Medical Center, citată de The Atlantic. Din fericire, efectele secundare dispar rapid, în timp ce COVID-19 poate provoca simptome grave pe termen lung și a dus la decesul a 2 milioane de oameni.

Atunci când sistemul imunitar detectează un virus, acesta va expedia celule și molecule pentru a-i memora caracteristicile, astfel încât să poată fi combătut mai rapid în viitor. Vaccinurile dau aceleași lecții fără a implica însăși agentul patogen cauzator al bolii.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile Pfizer și Moderna realizează această pedagogie printr-o moleculă genetică numită ARNm care se găsește în mod natural în celulele umane. Odată livrat în braț, ARNm instruiește celulele corpului să producă o proteină coronavirus numită spike – o moleculă care provoacă răspunsuri puternice de anticorpi de luptă.

Pentru a asigura trecerea în siguranță a ARNm în celule, producătorii de vaccin au cuprins moleculele în bule grase numite nanoparticule lipidice. Aceste sfere nu seamănă cu nimic prezent în mod natural în corp și declanșează senzorii unei cavalerii de celule imune cu acțiune rapidă, numite celule imune înnăscute, care patrulează în corp pentru detectarea de corp străin. Odată ce observă nanoparticulele, aceste celule expediază alarme moleculare numite citokine care recrutează alte celule imune la locul injectării. Orientarea acestor întăriri este importantă, iar afluxul de celule și molecule face ca brațul să devină umflat și dureros. Celulele care se adună aruncă și mai multe citokine, inundând restul corpului cu semnale care pot declanșa simptome la nivelul întregului sistem, cum ar fi febra și oboseala.

„Este reacția corpului la o infecție” sau ceva care pare o infecție, spune Mark Slifka, expert în vaccinuri și imunolog la Universitatea de Sănătate și Științe din Oregon. „Să pulverizăm zona cu citokine antivirale, care, de asemenea, se întâmplă să fie inflamatorii.”

ARNm în sine ar putea, de asemenea, stârni o reacție a sistemului imunitar. „Dintr-o dată, aveți un tip nou de ARN pe care celula nu l-a produs”, spune Donna Farber, imunolog la Universitatea Columbia.

Acest lucru ar putea explica de ce serul Moderna, care conține de trei ori mai mult material genetic decât cel produs de Pfizer, a fost legat de mai multe efecte secundare în studiile clinice.

Cum răspunde sistemul imunitar

Sistemul imunitar înnăscut acționează rapid. Dar acțiunile sale nu sunt de lungă durată: aceste celule doar învelesc orice pare străin. Într-o zi sau două de la injecție, încep să piardă din putere. Efectele secundare încep să se estompeze. În această perioadă, celulele imune înnăscute încep să predea ștafeta către o altă diviziune a sistemului imunitar, numită imunitate adaptativă, care include molecule și celule asemănătoare lunetiştilor, cum ar fi anticorpii și celulele T, care vor lansa un atac asupra agenților patogeni specifici dacă încearcă să infectează din nou corpul.

Celulele T și celulele B, celulele care produc anticorpi, au nevoie de câteva zile pentru a studia caracteristicile vârfului înainte de a putea răspunde. Dar, în momentul în care a doua injecție se rotește, celulele adaptive sunt foarte rare și mai repede să reacționeze. Unele dintre aceste celule au persistat chiar la locul injectării, din suspiciunea că ținta lor ar reveni. Stimulate din nou, aceste celule sentinelă își vor arunca propriile citokine, acoperind un val suplimentar de inflamație. La unii oameni aceste reacții complexe se pot manifesta în febră, dureri și epuizare prelungită.

„După a doua doză, corpul răspunde într-o perioadă scurtă de timp”, spune Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington.

Efectele secundare semnifică, de asemenea, că ambele ramuri ale sistemului imunitar sunt angajate așa cum ar trebui – cimentând memoria proteinei vârf a coronavirusului în unele dintre cele mai puternice celule ale corpului.

Aceasta este o mare parte a motivului pentru care a doua doză vaccinului este atât de importantă, spun specialiștii. Deși prima doză stimulează atât imunitatea înnăscută, cât și imunitatea adaptativă, a doua injecție amintește celulelor B și T că amenințarea coronavirusului nu este o glumă și asigură că cei mai puternici jucători imuni vor fi folosiți pentru orice răspuns ulterior.

„Organismul se întreabă: ‘De ce se întâmplă asta 21 sau 28 de zile mai târziu? Am crezut că ne-am ocupat de asta acum patru săptămâni’ “, a spus Slifka.

Dar oamenii nu ar trebui să fie deranjați de lipsa efectelor secundare ale vaccinului. Pe măsură ce corpurile noastre trec prin informații noi, „sistemul imunitar al unora este mai vocal decât al altora”, a spus Marcelin. Dar și cele tăcute lucrează din greu.

ADVERTISEMENT