News

De ce renunță românii la concedii! Agențiile de turism sunt disperate

27.01.2021 | 16:24
De ce renunta romanii la concedii Agentiile de turism sunt disperate
ADVERTISEMENT

Agențiile de turism nu au mai rezistat și au lansat un strigăt de ajutor adresat autorităților după ce românii au început să renunțe la concedii. Oamenii din domeniu spun că sunt la un pas să tragă obloanele și să își închidă definitiv afacerile din cauza măsurilor anunțate de Guvern.

Concret, nevoite să reziste într-o vară absolut înfiorătoare din punct de vedere al turismului, agențiile sunt supuse acum unui alt test. Cei care călătoresc în străinătate în această perioadă o fac într-o proporție uriașă în țări aflate pe lista galbenă.

ADVERTISEMENT

Ceea ce înseamnă că, la întoarcerea în țară, sunt nevoiți să intre în carantină preț de 14 zile. Nu puțini sunt cei care au solicitat banii înapoi agențiilor pe ultima sută de metri.

De ce nu mai vor românii se plece în concedii

Mai multe agenții solicită ca alternativă efectuarea unui test COVID-19 la întoarcerea în ţară, în locul carantinării. Oamenii spun că sunt nevoiți să treacă acum peste un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri, dar şi litigii.

ADVERTISEMENT

Agenţiile de turism precizează că, în contextul actual, unul în care numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus scade, situația lor se complică.

Sursa foto – hepta.ro

„Să fim serioși, cine întreg la mine pleacă într-o destinație exotică 7 zile pentru ca la întoarcere să stea închis în casă 14. Absolut nimeni. Este normal ca oamenii să își ceară banii înapoi, de înțeles până la un anumit punct.

ADVERTISEMENT

Mai ales că, sinceră să fiu, n-am auzit de vreun turist care să revină bolnav de COVID-19 până acum. Nu înțeleg de ce nu este introdusă această regulă a testării. E atât de simplu, de elegant. Cel care plătește 1500 de euro pentru un sejur, dă și 3 milioane ca să stea liniștit”, a spus pentru FANATIK, Mioara Pană, reprezentanta unei agenții.

Agențiile de turism, strigăt de ajutor

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a transmis că s-au înmulțit serios în ultima perioadă anulările de pachete. Nu ar fi pentru prima oară. Dacă până în pandemie 3 milioane de români își petreceau concediul de vară peste hotare, lucrurile s-au schimbat în mod dramatic.

ADVERTISEMENT

2020 a reprezentat un an negru pentru agenții. Prea puțini au fost cei care s-au mai încumetat să plece în Bulgaria, Grecia sau Turcia, destinații preferate ale românilor. Nici iarna nu a venit cu vești mai bune pentru cei din turism.

Sursa foto – hepta.ro

”Niciun român nu doreşte şi nu îşi permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanţă.

Propunem abordarea acestei situaţii prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o ţară aflată pe lista galbenă, să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România.

Se poate menţine măsura de carantinare până la obţinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, a spus și Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Copiii, carantinare obligatorie?

Există semne de întrebare și în privința vaccinării. Concret, agențiile ar vrea revizuită şi măsura conform căreia, în cazul în care părinţii sunt vaccinaţi, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o ţară din lista galbenă, copiii nevaccinaţi să rămână obligatoriu în carantină o perioadă de 14 zile.

Agenții de turism spun că primesc semnale clare de la turiști. Oamenii se tem să călătorească și pentru că lista țărilor cu probleme se schimbă destul de des.

Sursa foto – hepta.ro

„E dificil să-l convingi pe un om să-și ia un concediu de 4 mii de euro, acesta să-și facă planuri și să constate că nu poate să plece sau la întoarcere intră în carantină. Și-a luat deja concediu. Niciun angajator nu îți mai dă concediu pentru că ai fost în concediu”, a continuat Mioara Pană.

Oamenii din domeniu spun că turiştii caută un semn clar despre cum şi când pot călători din nou în siguranţă. Iar industria turismului trebuie să aibă o perspectivă clară pentru a reîncepe afacerea. De altfel, turismul va avea nevoie de sprijin financiar continuu pentru a rezista provocărilor permanente generate de pandemie şi pentru a-şi putea regândi planurile de afaceri pe termen mediu şi lung.

Cum a regândit Grecia sezonul estival

După ce 2020 a venit cu probleme serioase, grecii, dependenți de banii din turism, n-au mai ezitat o clipă și s-au transformat într-un jucător important în discuțiile la nivel de Uniune Europeană. Cu toate acestea, liderii UE au respins săptămâna trecută propunerea premierului grec Kyriakos Mitsotakis pentru un certificat de vaccinare.

Sursa foto – mtt.gov.rs

Fără prea mult succes din acest punct de vedere, elenii n-au mai ezitat o clipă și au semnat deja acorduri cu țări care nu se află în UE. Vorbim despre un memorandum de cooperare convenit de miniștrii turismului din Grecia și Serbia, privind certificatul de vaccinare emis de autoritățile sanitare de stat/ test COVID, pentru efectuarea de călătorii în timpul sezonului turistic, de la 1 mai până la 1 octombrie 2021.

Concret, cetățenii sârbi care vizitează Grecia sau invers o vor putea face în baza unui certificat de vaccinare anti- COVID sau, dacă nu sunt vaccinați, prin prezentarea unui test molecular recent și negativ (PCR) sau a unui test de anticorpi.

ADVERTISEMENT