Sport

De ce rezultate are nevoie Simona Halep până în 10 iunie pentru a juca la Jocurile Olimpice de la Paris! Toate scenariile posibile

Simona Halep are nevoie de o serie de rezultate miraculoase pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Tenismena pare departe de acest vis, fiind accidentată.
16.05.2024 | 16:56
De ce rezultate are nevoie Simona Halep pana in 10 iunie pentru a juca la Jocurile Olimpice de la Paris Toate scenariile posibile
Simona Halep, misiune dificilă pentru calificarea la Jocurile Olimpice / Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Simona Halep a fost declarată eligibilă pentru Jocurile Olimpice de la Paris prin derogarea agreată de Federația Internațională de Tenis care impunea ca Simona să joace în Billie Jean King Cup cu echipa României de cel puțin două ori între două ediții ale Jocurilor Olimpice (Tokyo 2021 și Paris 2024) sau măcar o dată, în intervalul 2023-2024.

Situația actuală a Simonei Halep

Ocupantă a locului 1.149 WTA în ierarhia mondială, în care a urcat prin prezența la „Trophy Clarins” de la Paris, Halep trebuie „să sară” cel puțin 748 de poziții ca să fie clasată în Top 400 WTA până la 10 iunie, data limită la care necesită a îndeplini al doilea criteriu obligatoriu pentru a evolua la turneul olimpic programat să înceapă la 27 iulie 2024.

ADVERTISEMENT

Simona trebuie să cumuleze 749 de puncte în următoarele trei săptămâni, perioadă în care are variante de a juca la turnee de categorie inferioară Marelui Șlem de la Roland Garros, unde nu a primit „wild-card”.

Misiunea pare una aproape imposibilă, întrucât Simona Halep s-a accidentat la turneul Trophee Clarins. Tenismena a parasit terenul accidentata la genunchi, chiar în primul tur, împotriva lui McCartney Kessler, locul 123 WTA.

ADVERTISEMENT

Turneele care pot aduce puncte

 • Înainte de Roland Garros (19 – 25 mai – Rabat, 267.082 dolari, Maroc 250 WTA)

Invitată să joace la Rabat la turneul de 267.082 de dolari, Halep poate aduna 250 de puncte dacă cucerește titlul în Maroc în săptămâna 19-25 mai, periaodă în care sunt programate faza „calificărilor” pentru „Roland Garros”.

 • În timpul primei saptamani de la „Roland Garros” (26 mai – 09 iunie – W 75 Brescia, Italia 60.000 dolari / W 50 Troisdorf, Germania 40.000 dolari)
ADVERTISEMENT

Simona trebuie să primească invitație la turnee organizate de Federația Internațională de Tenis (ITF) fie, la Brescia, unde în cazul câștigării trofeului din Italia ia 75 de puncte WTA, ori în Germania, la Troisdorf, unde cuantifică 50 de puncte WTA în conjunctura cucerii titlului.

 • A doua săptămână de Roland Garros (03-09 iunie – Bari WTA 125, Italia 115.000 de dolari Open delle Puglie)
ADVERTISEMENT

Halep mai poate aduna 125 de puncte dacă se impune la Bari, în a doua săptămână de la “Roland Garros”, în condițiile în care, imediat după Marele Șlem de la Paris, “se trage linie” pentru ierarhizarea jucătoarelor clasate în Top 400 WTA (criteriu esențial pentru calificarea unei jucătoare pentru turneul olimpic).

Misiune grea pentru Halep

Matematic, Halep poate aduna maximum 440 de puncte până la data de 10 iunie 2024 dacă izbutește să câștige TOT CE JOACĂ în cele trei săptămâni rămase până la contabilizarea finală care certifică participarea la turneul olimpic de la Paris.

Practic, la data de 10 iunie 2024, Simona nu poate adună mai mult de 451 de puncte  dar are garanția că îndeplinește și al doilea criteriu impus de Federația Internațională de Tenis: în acest moment, cu 451 de puncte WTA, Halep ar ocupa locul 166 mondial, ceea ce îi asigură calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Scenariu limită în urma căruia Halep poate fi clasată în top 400 WTA la data de 10 iunie 2024

În acest moment posesoare a 11 puncte WTA, Simona are nevoie să câștige minimum 144 de puncte WTA în următoarele trei săptămâni ca să acceadă în Top 400 mondial până la 10 iunie 2024.

Pentru a aduna acest minim punctaj, Simona trebuie să dispute următoarele faze la posibilele trei turnee pe care le poate juca:

 • 54 de puncte la Rabat cu sferturi de finală, fază pe care o accesează dacă câștigă două meciuri în Maroc;
 • 49 de puncte la Brescia, cu finală jucată în urma a 4 dispute câștigate la turneul de 75.000 de dolari;
 • 49 de puncte la Bari cu semifinală disputată în Italia după trei partide consecutive câștigate;

TOTAL: 152 puncte WTA, cumul care o propulsează pe Halep în Top 400 WTA până la data de 10 iunie 2024!

Trucul prin care Halep poate obține biletul de JO

Halep se poate folosi de punctul 7.2.1, alineatul (d) din regulamentul turneului olimpic de tenis emis de Federația Internațională de Tenis care ia în calcul „timing of suspension”, adică cazul unei suspendări ridicată unei jucătoare până la startul concursului olimpic.

În baza verdictului dat la 5 martie 2024 de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne conform căruia suspendarea Simonei a expirat la data de 6 iulie 2023, Halep invocă, prin acțiunile juridice inițiate de avocații ei, imposibilitatea de a evolua în circuitul mondial în perioada 7 iulie 2023 – 04 martie 2024.

Asa cum avocații Howard Jacobs și Bogdan Stoica au izbutit să se folosească de erori procedurale și cazuistica unor grave măsuratori bio-chimice utilizate de Agenția Mondială de Integritata a Tenisului în procesele de la Sports Resolution și Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Halep poate invoca și alte excepții:

 • procedura incorectă
 • decizie bazatã pe o eroare ilegalã
 • hotarare irațională, arbitrară sau capricioasă.

Ce pot solicita FRT și COSR

Federația Română de Tenis și Comitetul Olimpic și Sportiv Român pot solicita comisiei tehnice a Federației Internaționale de Tenis:

 • forța sportivă a delegației feminine românești (România a disputat semifinală în Billie Jean King Cup 2019 și este calificată la turneul final Billie Jean King Cup 2024)
 • Participarea istoricã și/sau realizãri de excepție în respectiva competiție, irelevantă pentru tenisul românesc la Jocurile Olimpice.

Utilizarea unor astfel de condiționări de către Federația Română de Tenis și Comitetul Olimpic și Sportiv Român poate activa cererea unei derogări pentru Simona Halep așa cum Sorana Cîrstea a obținut excepția și ar fi putut participa la Jocurile Olimpice de la Tokio 2021 dacă nu era accidentată.

Dublă câștigătoare în Marele Șlem la „Roland Garros” 2018 și „Wimbledon” 2019, Halep mai are un „as în mânecă” dacă este clasată în Top 400 WTA la data de 10 iunie 2024: poate accesa UNUL dintre cele doua wild-carduri păstrate de Federația Internațională de Tenis pentru campioni de „Grand Slam” sau medaliați olimpici.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe...
Cum a fost surprins celebrul milionar care a ajuns să ceară bani pe străzi pentru o pâine
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
O vedetă TV iubește din nou. Surpriză totală
O vedetă TV iubește din nou. Surpriză totală
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni