Roșiile reprezintă alimente extrem de populare, cu o cerere tot mai mare în rândul consumatorilor. Acest lucru a determinat schimbări fundamentale ale modului în care acestea sunt cultivate.
Tehnologiile de azi nu mai au prea mare legătură cu modul tradițional de creștere a legumelor practicat în urmă cu 20-30 de ani. Acum, procesul este unul automatizat, iar legumele sunt stimulate pentru a crește și pentru a-și schimba culoarea. Din păcate, gustul nu mai poate fi același.
Care este procedeul și cât de sănătos este acesta pentru populație, a explicat Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Regele Mihai I al României pentru Opinia Timișoarei.
„Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roșii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă, dacă discutăm de roșii care vin din afara țării, sunt crescute pe o suprafață de apă, acea cultura hidroponică, într-o formă pe care o vedem în filmele SF.
Rădăcinile sunt în apă și se spreyază tot ce înseamnă elemente nutritive și tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău.
Roșia are gust când își acumulează și își sintetizează partea de zaharuri primind lumină de la soare. Atunci se produc în celulă acele elemente de sinteză, procese de sinteză, pentru a simți noi că au gust”, a explicat profesorul Popescu pentru sursa citată.
Rectorul timișorean spune că roșia este ”vopsită” artificial, cu 24 de ore înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, aceasta fiind și explicația pentru care acestea arată atât de bine, fără să aibă neapărat un gust grozav.
„De multe ori, atunci când un supermarket comandă o cantitate de roșii, ele se comandă cu 24 de ore înainte. Roșiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanță care le dă acea culoare frumoasa de roșu.
Din păcate, sunt stimulate pentru a-și schimba culoarea. Din păcate, se practica. Nu e normal, dar e comercial”, a mai spus Cosmin Popescu.
Specialistul e de părere că tendința este de a fi înlocuite roșiile ”naturale” cu cele stimulate în sere. La nivelul anului 2017, acesta spunea că produsele autohtone ocupă cu până la 80% mai puțin din piață, față de trecut.