News

De ce s-a amânat din nou verdictul lui Gheorghe Dincă, în cazul Caracal. Avocatul rudelor: ”Familia Alexandrei e foarte supărată”

Sentința în cazul Caracal a fost amânată din nou, pentru a doua oară, și va fi luată pe 23 septembrie, în ședință publică.
09.09.2022 | 16:10
De ce sa amanat din nou verdictul lui Gheorghe Dinca in cazul Caracal Avocatul rudelor Familia Alexandrei e foarte suparata
Gheorghe Dincă este acuzat că le-a răpit și ucis pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto
ADVERTISEMENT

Gheorghe Dincă și Ștefan Risipițeanu, cei doi inculpați din dosarul Caracal, mai au de așteptat încă două săptămâni până își vor afla sentința. Vineri, 9 septembrie, Tribunalul Olt a amânat pentru a doua oară consecutiv decizia pe fond în acest dosar.

Judecătoarea din dosarul Caracal a plecat în concediu

Judecătoarea titulară în dosarul Caracal a invocat din nou ”respectarea principiului continuității completului de judecată”, conform căruia completul trebuie să rămână același pe tot cursul procesului.

ADVERTISEMENT

”Probabil că este în concediu sau nu a terminat de redactat motivarea”, a explicat avocatul Aurel Moldovan, care reprezintă familia Măceșanu, pentru FANATIK.

Și la precedenta ședință în care trebuia anunțată sentința, adică pe 12 august, judecătoarea a cerut amânarea, anunțând că este în concediu.

ADVERTISEMENT

Dincă va fi adus la tribunal pentru a-și primi pedeapsa

Următorul termen a fost stabilit pe 23 septembrie, atunci când sunt șanse mari ca instanța să anunțe primele condamnări în dosarul Caracal.

”Nu cred că se va mai amâna, mai ales că va fi o ședință publică. Eu voi fi prezent în sală. Cred că vor fi aduși și inculpații. Probabil că atunci va fi anunțată sentința”, a mai explicat Aurel Moldovan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Avocatul familiei Măceșanu: ”Probele ADN nu sunt concludente”

În așteptarea sentinței, starea familiei Alexandrei este mai degrabă una de nemulțumire. Avocatul spune că părinții victimei lui Gheorghe Dincă sunt supărați pe autorități că au oprit prea devreme căutările pentru fiica lor, deși probele legate de uciderea tinerei nu sunt concludente.

”Familia este supărată pentru că s-au grăbit să stopeze căutările. Analiza probelor ADN, cu dinții introduși în acea centrifugă, nu reprezintă o dovadă clară a decesului. În mod normal, da, ar fi trebuit să meargă mai departe cu investigațiile pentru găsirea Alexandrei”, a mai dezvăluit Aurel Moldovan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Dinții găsiți în curtea lui Dincă s-au transformat în nisip în timpul analizei

La sfârșitul lunii mai, familia Alexandrei Măceșanu a cerut schimbarea încadrării pentru Gheorghe Dincă și anularea certificatului de deces al victimei acestuia, cu toate că acest lucru ar fi însemnat o pedeapsă mai blândă pentru bărbatul din Caracal. Carmen Obârșanu, avocata familiei Melencu, nu a fost de acord cu această cerere.

”Precizează că din materialul probator administrat în cauză, cu referire la cele două rapoarte genetic şi antropologic, nu este precizat sub ce formă s-a găsit ADN-ul Alexandrei Mihaela Măceșanu în acel butoi, s-a menţionat doar că s-a ridicat un număr de 21 de dinţi, dintre care 7 dinţi au fost trimişi la INML unde i-au băgat într-un aparat şi i-au centrifugat, operaţiune în urma căreia a rezultat un nisip.

Apreciază că fără pulpă dentară este clar că nu se putea extrage ADN-ul şi, chiar în ipoteza în care se putea extrage ADN-ul, acest lucru nu putea presupune că Măceșanu Alexandra Mihaela a fost găsită moartă”, se arată în cererea depusă în instanță. Judecătorii au respins această solicitare.

Câți ani de închisoare riscă Gheorghe Dincă

În dosarul Caracal, Gheorghe Dincă este acuzat de trafic de persoane, viol, omor calificat, profanare de morminte, trafic de minori (două fapte) și riscă 30 de ani de închisoare. De partea cealaltă, Risipțeanu este judecat pentru viol, în cazul lui neexistând vreun indiciu că i-ar fi fost complice lui Dincă în celelalte infracțiuni de care este acuzat.

Procesul a început oficial în ianuarie 2020 iar ședințele au fost extrem de tensionate. În primăvara acestui an, mama Alexandrei Măceșanu a fost evacuată din sală și amendată cu 500 de lei, pe motiv că a întrerupt de mai multe ori audierea lui Gheorghe Dincă. Ea a protestat din cauza întrebărilor considerate ”prea intime” pe care judecătoarea i le adresa inculpatului și i-a strigat acesteia că este ”cumpărată”.

ADVERTISEMENT