News

De ce s-a respins clasarea dosarului medical Colectiv. Ancheta privind morțile cauzate de infecțiile din spitale stagnează de aproape un deceniu

A fost respinsă cererea de clasare a dosarului medical Colectiv, care cercetează cazurile de morți în urma infecțiilor din spitale
10.06.2025 | 13:57
De ce sa respins clasarea dosarului medical Colectiv Ancheta privind mortile cauzate de infectiile din spitale stagneaza de aproape un deceniu
S-a decis respingerea clasării dosarului medical Colectiv, după ce o judecătoare a sesizat mai multe nereguli / sursa: colaj Fanatik, Hepta
ADVERTISEMENT

S-a respins clasarea dosarului medical Colectiv în urma deciziei judecătoarei Luminița Criștiu-Ninu de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceasta a admis, la aproape 10 ani de la tragedia în care peste 60 de persoane au murit, plângerile răniților și aparținătorilor care au contestat clasarea cazului referitor la infecțiile din spitale și transferul răniților în străinătate.

De ce s-a respins clasarea dosarului medical Colectiv

Potrivit motivării, cauzele nu ar fi deloc puține. Potrivit Snoop, contestația a fost depusă de șase supraviețuitori și rude ale victimelor din club, respectiv Marvin Nicodemus, Mihaela Ștefan, Coriolan Ștefan, Andrei Florian Ștefan, Ruxandra Geambașu și Irina Chelba.

ADVERTISEMENT

Dosarul medical a fost deschis separat față de altele ulterioare tragediei de la clubul din Capitală. Vorbim despre un dosar în care au fost condamnați patronii clubului, angajații firmei de materiale pirotehnice, artificierii, pompierii cu atribuții în verificarea clubului și fostul primar Cristian Popescu-Piedone, dar și despre un dosar în care se cercetează intervenția pompierilor la locul tragediei, bazată pe o filmare ascunsă de superiorii din IGSU.

Dosarul actual se referă la răniții care au murit după ce au fost scoși din incendiu, răniții care au contractat infecții nosocomiale și la transferurile întârziate ale pacienților arși în străinătate.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea Luminița Criștiu-Ninu a fost de acord cu petenții, care au cerut ca dosarul medical să nu fie clasat și să se continue ancheta în acest sens. Printre motivele magistratei se numără faptul că Parchetul nu ar fi analizat mai mult capete de acuzare din dosarul penal deschis.

Motivarea instanței care ar putea duce la continuarea anchetei

Printre motivele pentru care s-a respins clasarea dosarului medical Colectiv se numără faptul că infecțiile din spitale au fost ignorate total, în ciuda faptului că zeci de victime ale incendiului au murit din cauza lor, și nu a arsurilor. În timp ce 27 de persoane au murit la fața locului, alți 37 au decedat după mai multe zile de spitalizare, unii chiar și după patru luni.

ADVERTISEMENT

Nu mai puțin de 13 dosare medicale ale victimelor incendiului de la Colectiv care au contractat infecții au fost documentate de jurnaliștii de la Snoop. Potrivit declarațiilor unor surse medicale: „Aceștia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecțiilor. De fapt, foarte puțini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectați! Este realitatea pe care o ascund autoritățile și aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”.

ADVERTISEMENT

Greșelile care au dus la moartea a zeci de persoane

Un bun exemplu este cel mai lui Marvin Nicodemus și al prietenei sale, Andreea Ștefan. Cei doi s-au infectat la Spitalul Universitar din București, fiind ulterior transferați în Germania. Doar Marvin a supraviețuit, chiar dacă a fost depistat cu patru germeni periculoși: Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Acinetobacter baumannii și Pseudomonas aeruginosa.

„Parchetul a nu analizat care au fost infecțiile nosocomiale contactate de petenți și cum au afectat acestea evoluția ulterioară a stării de sănătate a victimelor incendiului. Nu au fost efectuate verificări asupra modalității în care au fost respectate în spitalele în care au fost internate victimele incendiului dispozițiile legale privind activitatea de prevenire a acestor infecții și nu au fost identificate persoanele cu competențe legale și responsabilități în acest sens”, se arată în motivarea judecătoarei.

Instanța de cameră preliminară mai menționează în motivare că nu s-au făcut verificări nici în cadrul Direcției de Sănătate publică București. Cel puțin ciudat, dat fiind faptul că „experții INML” ar fi descoperit infecțiile nosocomiale. O altă omisiune menționată de magistrată se referă la verificarea autorizațiilor unităților medicale în care au fost internate victimele, vorbind despre Spitalul de Arși și Spitalul Sfântul Ioan, ambele din București.