Testul Puterii l-a pus pe Crin Antonescu în fața unor întrebări dificile, printre care și problematica ridicării vizelor SUA pentru români. Candidatul independent a făcut lumină cu privire la atitudinea Americii față de țara noastră.
Crin Antonescu a fost chestionat de Denise Rifai cu privire la mai multe teme importante și de interes național. Printre ele s-a numărat și situația vizelor SUA pentru români și motivele pentru care s-a suspendat ridicarea lor. Realizatoarea i-a adresat fostului lider PNL o întrebare bazată pe întâmplările din ultimele zile, dar și pe ceea ce a făcut Klaus Iohannis pe final de mandat.
„Unul dintre cei mai autentici susținători ai dumneavoastră, un rafinat om politic, Kelemen Hunor, a explicat că o parte din apropiații lui Trump intenționează să pedepsească România pentru modul în care Klaus Iohannis s-a comportat cu Donald Trump. Faptul că a schimbat tabăra, că l-a susținut pe Biden, deși a avut susținerea lui Donald Trump pentru cel al doilea mandat de președinte și pentru că a readus PSD la guvernare.
Tot ceea ce spunea Kelemen Hunor în urmă cu o săptămână s-a concretizat ieri cu această informație atât de solidă cum că va mai trece o perioadă, nu știm cât, până când românii vor putea călători în Statele Unite fără viza. Klaus Iohannis a plecat. A lăsat ca moștenire coaliția. Vreau să vă întreb dacă România ar fi fost oare astăzi într-o poziție mai bună în aceste negocieri privind ridicarea vizelor pentru SUA, dacă odată cu plecarea lui Iohannis ar fi plecat și cabinetul Marcel Ciolacu?”, a fost întrebarea din cadrul Testului extern pentru Crin Antonescu.
Candidatul a susținut că România nu ar fi fost într-o altă situație dacă Iohannis ar fi plecat „de mână” cu guvernul Ciolacu, căci situațiile au fost cu totul diferite. Despre vizele SUA pentru români, Antonescu a spus că nu vede ca fiind vorba despre o pedeapsă, mai ales că țara noastră a demonstrat că merită să circule în America fără restricții. Cât privește atitudinea americanilor privind procesul de ridicare a vizelor, prezidențiabilul este de părere că totul ține de politicile SUA, iar România nu poate face nimic altceva decât să aștepte.
„Categoric nu. În primul rând, cabinetul Ciolacu nu e moștenirea lui Iohannis, ci este rezultatul votului românilor. Plecarea lui Iohannis e altceva. Doi. Vizele au fost ridicate în urma faptului că România, după multă vreme, foarte multă, prea multă, zic eu, a îndeplinit niște criterii și s-a recunoscut acest lucru la Washington. Acum, faptul că s-a retras temporar, s-a suspendat aplicarea, pur și simplu, acestei noi realități, nu ține nici de guvernul Ciolacu, nici de cineva din România. Nu văd în asta deloc vreo pedeapsă și nu cred că suntem în situația elevului care a greșit cu ceva pedepsit de diriginte. Eu nu accept paradigma asta.
Aveți tot felul de candidați caraghioși care sunt în stare să își dea bice singuri, zicând că-s de la Trump. Dar asta e problema lor. Sau, în fine, de la cineva de la Mar-a-Lago. Eu consider că administrația americană este serioasă, că noi suntem serioși, că această amânare, așa cum s-a și spus, eu îi cred, de ce să nu-i cred, ține de faptul că americanii își revizuiesc niște standarde privitoare la politica de imigrație. Așteptăm că n-avem altceva ce face, cu conștiința faptului că noi ce aveam de făcut, am făcut. Deci aici chiar guvernul n-are vină”, a fost răspunsul lui Crin Antonescu.
Întrebat dacă Klaus Iohannis a plecat din postul de șef al statului român din dorință americană, Crin Antonescu a spus că nu crede că administrația de la Casa Albă avea timp să se gândească dacă să îl mai lase sau nu pe fostul președinte la Cotroceni până la următoarele alegeri.
„Există această teză așezată în spațiul public. Vreau să înțeleg punctul dumneavoastră de vedere. Președintele Iohannis a plecat pentru că nu a mai fost dorit de această parte a administrației Trump să rămână în consulare?”, a întrebat Denise Rifai, urmând răspunsul: „Nu, nu cred că administrația Trump, care are atâtea și atâtea probleme chiar mari, s-a preocupat dacă mai stă Klaus Iohannis două luni sau nu, în prelungire, într-o poziție oricum foarte șubredă, practic dezactivată politic”.
Realizatoarea a continuat șirul întrebărilor cu Iohannis și Trump în centru, afirmând că șeful SUA a vorbit recent despre atitudinea față de fostul președinte. Candidatul a încercat să glumească pe seama șepcii primite de Iohannis de la Trump, în 2019, pe care scrie „Make Romania Great Again”.
„M-am speriat că-i cere chiar și șapca înapoi, pentru că totuși, în România există o șapcă, una autentică, originală, pe care domnul Iohannis a primit-o în tinerețea politică a domnului Trump, în primul mandat. Hai să mai și glumim cu lucrurile astea, că nu e nimeni Dumnezeu și suntem toți oameni. Deci nu cred, chiar nu cred. Donald Trump are o agendă. A comunicat-o foarte deschis, neobișnuit de deschis, zguduitor de deschis pentru unii și se ține de ea. Amendarea, penalizarea, pedepsirea domnului Iohannis n-a figurat. A figurat Groenlanda, a figurat Panama, a figurat, mă rog, pacea în Ucraina, dar nu pedepsirea domnului Klaus Iohannis. Să fim serioși”, a mai afirmat Antonescu, la FANATIK.
Revenind la subiectul arzător din ultima perioadă, anume vizele SUA pentru români, Denise Rifai l-a întrebat pe candidatul independent când ar am putea zbura în America fără restricții. Antonescu a răspuns că, imediat ce va fi învestit în funcția de președinte al României, va merge la Casa Albă pentru a discuta cu Donald Trump.
„Eu angajez doar atât ce ține de mine. Cum devin președinte, cât de repede, prima dacă se poate, fac o vizită în Statele Unite. În orice caz, reiau ritmul și intensitatea normală a relațiilor dintre noi și americani. Suntem parteneri strategici și această chestiune cu vizele este doar una din temele, din subiectele de discutat urgent și serios cu administrația americană”, a declarat Crin Antonescu la Testul Puterii.