Alegeri 2024

De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale

Curtea Constituțională a României a prezentat motivarea în cazul anulării alegerilor prezidențiale din țara noastră, o decizie fără precedent.
06.12.2024 | 22:32
De ce sau anulat alegerile prezidentiale Motivarea Curtii Constitutionale
De ce s-au anulat alegerile prezidențiale. Motivarea Curții Constituționale. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

În acest sens, CCR a stabilit că ”procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele”. Așadar, procesul electoral a trebuit anulat pentru că ar exista argumente clare pe care judecătorii CCR nu le puteau ignora.

De ce s-au anulat alegerile prezidențiale

Independentul Călin Georgescu, cel la care se face referire în această decizie, fără a-i fi menționat numele, a negat din nou orice acuzație și a precizat că va contesta la ÎCCJ această anulare a alegerilor și îi va acuza pe judecători de abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

Așadar, CCR anunță că ”după declasificarea la data de 4 decembrie 2024 a documentelor prezentate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din data de 28 noiembrie 2024 și aducerea acestora la cunoștință publică, Curtea a luat act de conținutul lor”, conform G4Media.

Ulterior, ”s-a constat că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ”principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Președintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor și distorsionarea egalității de șanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă și cu încălcarea legislației electorale a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online”.

Motivarea CCR în cazul anulării alegerilor prezidențiale din România

Mai mult, CCR a observat cum în actualele coordonate a fost afectat caracterul liber exprimat al votului cetățenilor. ”Curtea reține că a fost afectată egalitatea de șanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuși dreptului de a fi ales. Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv.

ADVERTISEMENT

Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporțională a expunerii în media online a celorlalți candidați în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparent”.

În concluzie, CCR anunță cum ”caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media.

ADVERTISEMENT

Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr.370/2004. În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor”.

ADVERTISEMENT
Tags: