Cafeaua este un energizant natural pe care aproape toată lumea îl iubește. Diminețile nu ar fi la fel fără o ceașcă de cafea aromată, al cărui miros este de ajuns pentru a te trezi. Cu toate acestea, mulți se tem să adauge lapte. Totuși, specialiștii au altă recomandare.
Cafeaua este băutura energizantă pe care mulți o iubesc. Pentru unii, nu e doar un obicei, ci motivul pentru care se trezesc dimineața. Gluma „nu mă trezesc cu cafea, mă trezesc ca să beau cafea” spune tot despre legătura specială pe care o avem cu ea.
Dar există o dilemă: cu lapte sau fără? Ultimele studii din domeniu arată că cea cu lapte este la fel de benefică pentru organism precum cea fără. În produsele pe bază de plante, așa cum este cafeaua, se găsesc polifenoli.
Aceștia sunt bogați în antioxidanți, ceea ce îi transformă într-un aliat de nădejde pentru metabolism. Reduc stresul oxidativ și susțin efectele antiinflamatoare, mai ales atunci când sunt combinați cu aminoacizi, esențiali pentru formarea proteinelor.
Acizii clorogenici și flavonoidele din cafea ajută la combaterea stresului oxidativ și protejează celulele. Laptele, pe de altă parte, este bogat în proteine precum cazeina, care poate interacționa cu polifenolii, diminuând absorbția acestora în organism.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că, prin adăugarea de lapte în cafea, celulele imune devin de două ori mai capabile să combată inflamația, în comparație cu cele care primesc doar polifenoli.
„Polifenolii reacționează ușor cu proteinele din alimente, iar efectele asupra calității alimentelor au fost studiate într-o anumită măsură, ceea ce este relevant în ceea ce privește sănătatea umană.
Deoarece oamenii nu absorb atât de mulți polifenoli, oamenii de știință încearcă să afle cum să-i combine cu proteinele pentru a stimula absorbția lor în organism. Această metodă are avantajul suplimentar de a îmbunătăți efectele antiinflamatorii ale polifenolilor”, a explicat specialista Nissen Lund, conform HealthLine.com.
Cafeaua cu lapte combină energia cofeinei cu proteinele și calciul din lapte, oferind un echilibru nutrițional. Adăugând lapte, poți diminua efectele adverse ale cafelei, cum ar fi iritațiile gastrice, făcând-o mai ușor de digerat, mai ales pentru cei care au sensibilități la stomac.
Laptele ajută la echilibrarea pH-ului acid al cafelei, reducând astfel aciditatea și disconfortul și transformând-o într-o alegere potrivită pentru cei care se confruntă cu aciditatea gastrică. În plus, cafeaua cu lapte are și beneficii asupra sistemului digestiv, notează libertatea.ro.