Mulți oameni evită să mănânce ceapă din cauza mirosului nu tocmai plăcut, mai ale dacă știu că urmează să aibă întâlniri importante. Însă, este posibil ca părerea să le fie schimbată după ce află despre ultimele studii ale specialiștilor.
Deși are un miros mai puțin plăcut, care îi face pe mulți să se ferească de aliment, mai ales în stare crudă, ceapa este recunoscută ca fiind o legumă cu beneficii remarcabile pentru sănătate.
Aceasta are, de fapt, proprietăți extraordinare pentru organism. De fapt, conține substanțe esențiale pentru organismul nostru, cum ar fi uleiuri eterice, acizi organici, acid citric, enzime și în vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E.
Totodată, are în compoziție caroten, fitoncide, precum și minerale importante, cum ar fi calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor, iod, sulf și siliciu. Și, potrivit un studiu realizat în Franța, atunci când consumi cel puțin o jumătate de ceapă pe zi, riscul de apariție al cancerului la stomac este redus,
Același lucru este valabil și în cazul cancerului la sân. Totodată, mai are și alte beneficii pentru sănătate. Astfel că, mai multe persoane ar putea să înceapă să consume ceapă mai des.
Pe de altă parte, există dovezi care arată că substanțele din ceapă au efecte anticoagulante, prevenind formarea cheagurilor de sânge. În plus, acestea contribuie la reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride din sânge.
Acest lucru îmbunătățește funcționarea membranei celulelor roșii. Astfel, consumul de ceapă poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord. Pe de altă parte, contribuie la creșterea densității osoase, având un impact pozitiv asupra femeilor aflate la menopauză, scrie observatornews.ro.
Mai mult, cercetările sugerează că femeile vârstnice pot diminua riscul de fracturi de șold prin consumul zilnic de ceapă. O moleculă specială prezentă în porțiunea bulbară cepei blochează activitatea celulelor macrofage – un tip de celule albe din sânge care sunt esențiale pentru sistemul imunitar și care, de obicei, declanșează răspunsuri inflamatorii ample în organism.
Totodată, antioxidanții din ceapă furnizează surse excelente de substanțe antiinflamatorii și previn oxidarea acizilor grași din organism. Astfel că, consumul de ceapă este recomandat de specialiști pentru că are beneficii extraordinare asupra organismului.