Chiar dacă a trecut iarna, nu ar trebui să arunci varza murată. Există câteva trucuri pe care să le pui în practică pentru a păstra acest aliment în stare bună și în sezonul cald.
Primăvara, atunci când temperaturile încep să crească, e nevoie de mai multă atenție pentru varza murată din butoi, a cărei saramură s-ar putea altera rapid. Multe persoane se confruntă cu această problemă, care schimbă textura verzei și provoacă și un miros neplăcut.
Din cauza creșterii temperaturilor, procesul de fermentație al verzei este accelerat. Astfel, poate apărea aciditatea excesivă, mai ales dacă butoiul nu este depozitat în mod corespunzător. Saramura devine tulbure, iar frunzele aflate la suprafață se vor descompune.
Din fericire, există câteva metode pe care le poți pune în aplicare pentru a păstra butoiul de varză murată chiar și în timpul verii. Este important ca varza să fie depozitată într-un loc răcoros, ferit de căldură și de razele soarelui.
De exemplu, poți pune butoiul în beci sau în pivniță, acolo unde temperatura este constantă, iar varza nu va fi afectată de căldură. Poți pune butoiul și în cămara bine aerisită, atâta timp cât este umbroasă și răcoroasă. Dacă temperaturile cresc brusc, varza poate fi depozitată în frigider sau într-o ladă frigorifică.
În afară de depozitarea corectă, un alt aspect important este să te asiguri că saramura rămâne într-o stare bună. În cazul în care aceasta devine tulbure sau ajunge să aibă un miros neplăcut, ar trebui înlocuită.
Poți prepara o saramură nouă, din apă și sare. La un litru de apă, ai nevoie de 30 – 40 de grame de sare. Amestecul se fierbe, apoi se lasă la răcit și se toarnă peste varză. Impuritățile de la suprafață, cum ar fi frunzele moi sau bucățile sau încep să se descompună, trebuie îndepărtate.
Pentru a preveni mirosurile neplăcute, poți adăuga hrean, frunze de dafin și boabe de piper. Aceste ingrediente vor îmbunătăți aroma verzei și, în același timp, va opri dezvoltarea bacteriilor care cauzează alterarea, notează playtech.ro.
În plus, saramura trebuie aerisită periodic prin procesul de “bălăbănire”, adică amestecarea acesteia cu un furtun. Acest lucru va ajuta la eliminarea gazelor care pot provoca mirosuri neplăcute.
Nu trebuie să arunci varza dacă observi că nu mai are un gust la fel de bun. O poți folosi în anumite preparate culinare, cum ar fi ciorba acră sau varza călită. Poți face o salată de varză murată sau poți pregăti sarmale, care pot fi și congelate.
Mai există un truc eficient pentru a păstra varza murată până la vară, și anume congelarea acestui aliment. Este o metodă prin care frunzele vor rămâne intacte și le poți folosi ori de câte ori ai nevoie.
Varza se toacă sau se păstrează frunzele întregi, dacă vrei să faci sarmale, după aceea se pune în pungi sau caserole și se depozitează la congelator. Atunci când vrei să o folosești, o poți lăsa la decongelat lent în frigider. Așa își va păstra textura.
Înainte de a arunca varza murată, nu uita să iei în considerare metodele enumerate pentru a o putea păstra până în sezonul cald. O poți folosi ca atare sau la anumite feluri de mâncare.