Obișnuiești să folosești comprese cu apă și oțet când ești răcit? Acest tratament din popor nu e chiar o alegere atât de bună, iar medicul Radu Țincu aduce câteva explicații solide în acest sens.
Nimeni nu își dorește să răcească. Chiar și așa, uneori ajungem în acest punct fără să ne dăm seama neapărat cum. Ce facem în această situație? E bine să ținem cont de anumite recomandări venite din partea specialiștilor.
Din popor, frecția cu apă și oțet era extrem de apreciată. Se spunea că această practică tradițională reduce febra atât la copii, cât și la adulți. În ciuda faptului că a tot folosită însă, adevărul e altul despre ea.
Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, a vorbit despre ce se întâmplă dacă alegem să folosim comprese cu apă și oțet. Această practică tradițională nu e recomandată și este destul de veche.
Potrivit specialistului, oțetul este acid. Iar asta înseamnă că poate fi iritant pentru piele. De asemenea, persoanele alergice pot avea probleme grave dacă se bazează pe un astfel de tratament, tocmai din acest motiv.
Și totuși care e recomandarea cea mai sănătoasă? Medicul spune că împachetarea cu un prosop cu apă la temperatura camerei poate fi o soluție mai bună. De asemenea, e nevoie și de un tratament în cazul în care febra nu cedează.
“Avem foarte multe alte alternative antitermice. Oțetul este acid, acid acetic, și poate fi iritant pentru piele, poate determina la pacienții cu alergii, reacții alergice, în special la copii. Sunt tot felul de dermatite care apar după folosirea acestui remediu.
Recomand mai bine împachetarea cu un prosop cu apă la temperatura camerei, antitermice și ulterior dacă după administrarea de ant termice febra nu cedează, evaluare medicală pentru a vedea care este cauza exactă a febrei”, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, pentru DC MEDICAL.
Din ce alte motive să nu folosești comprese cu apă și oțet când ești răcit? După ce se evaporă, oțetul poate să răcească pielea, iar de aici pot apărea frisoane. Astfel, cea mai bună recomandare rămâne un tratament adecvat, în funcție de simptomele pe care o persoană le are.