Specialiștii în siguranță alimentară trag un semnal de alarmă. Ei explică de ce să nu folosești de două ori pungile de plastic subțiri pe care le iei din supermarketuri. Din păcate, aceasta este o greșeală pe care multe persoane o fac atunci când merg la cumpărături, pentru a economisi bani.
Românii sunt recunoscuți pentru faptul că au în gospodărie o pungă în care se păstrează tot felul de pungi. Unii dintre ei pleacă de acasă cu o astfel de sacoșă atunci când trec pragul unui magazin, pentru cumpărături.
Experții susțin că oamenii fac o mare eroare când procedează în felul acesta. Cercetătorii care lucrează în siguranța alimentară explică care este motivul pentru care pungile de plastic subțiri nu se folosesc a doua oară.
Aceștia vin cu un avertisment în rândul cumpărătorilor. Sandra Eskin, director executiv la Stop Foodborne Illness, susține că nu toate pungile sunt ideale pentru a fi reutilizate. Practica poate fi periculoasă dacă acestea au fost folosite pentru anumite produse.
Cele care trebuie aruncate la coșul de gunoi sunt cele în care s-a transportat carne crudă, pește, carne de pasăre, lactate sau ouă. Pungile de plastic subțiri care au avut aceste alimente ar fi bine să nu se mai utilizeze a doua oară.
„Bacteriile pot persista chiar și după spălare, ceea ce crește riscul de contaminare”, a declarat Sandra Eskin, scrie msn.com. Pe de altă parte, cele care au fost folosite pentru alimente uscate sunt sigure.
În această categorie intră sacoșele în care au stat pâinea, biscuiții sau covrigeii. Pe de altă parte, reutilizarea pungilor de plastic subțire este recomandată atunci când calitatea materialului este una foarte bună.
Un cunoscut om de știință certificat în domeniul alimentar este de părere că pungile de plastic subțiri realizate din polietilenă pot dezvolta fisuri minuscule în care bacteriile se pot acumula. Concret, pungile de plastic nu ar trebui refolosite de prea multe ori.