Dacă lași vasele nespălate în chiuvetă mai multe de două ore nu va interveni doar problema vizuală. De fapt, acest obicei ascunde mai multe pericole pentru sănătate, după cum au descoperit cercetătorii.
Din lipsă de timp, uneori nu mai apucăm să spălăm vasele și le lăsam pentru a doua zi sau pentru când ne întoarcem de la serviciu. Farfuriile și ustensilele murdare care stau în chiuvetă sunt destul de inestetice, dar acesta nu este cel mai îngrijorător aspect.
Deşi amânarea spălatului vaselor poate părea inofensivă, acest obicei favorizează proliferarea microorganismelor dăunătoare, care pot duce la toxiinfecţii alimentare sau alte probleme de sănătate.
Vasele murdare devin rapid o sursă de mirosuri neplăcute, cauzate de alimentele în descompunere şi de bacteriile care le consumă. Un studiu publicat în Journal of Food Protection arată că vasele nespălate devin un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase, cum ar fi Salmonella, E.coli și Listeria.
În doar două ore, aceste microorganisme se pot multiplica rapid, mai ales dacă resturile de mâncare rămase pe farfurii sunt bogate în proteine sau carbohidrați și dacă temperatura ambientală este ridicată.
Vasele umede sau cele care conțin apă stătută favorizează dezvoltarea mucegaiului și a altor microorganisme. În plus, alimentele lăsate la temperatura camerei creează un mediu perfect pentru proliferarea bacteriilor.
Studiile arată că mucegaiul care se formează pe resturile de alimente lăsate pe vase poate emite spori ce pot declanșa alergii, în special la persoanele sensibile sau cu probleme respiratorii preexistente.
În plus, bacteriile pot ajunge la o concentrație periculoasă în doar 4-6 ore, ceea ce crește riscul de contaminare dacă vasele sunt folosite ulterior fără o spălare adecvată. Oamenii se pot confrunta cu toxiinfecții alimentare, dar și infecții severe.
În cazul Listeria, de pildă, cei mai vulnerabili sunt cei cu sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, copiii și vârstnicii. Totodată, resturile de mâncare, din vasele nespălate, atrag gândacii și muștele, purtători de agenți patogeni, notează dcmedical.ro.