Când e frig afară, primul nostru gând e să ne încălzim repede cu o ceașcă de ceai, cafea, o supă sau un vin fiert, toate cât mai fierbinți. Este un gest atât de firesc, încât nu ne-am gândi niciodată că ar putea avea un efect negativ.
Când temperaturile scad și gerul ne pătrunde până la oase, primul instinct este să ne încălzim cu o ciorbă fierbinte, direct de pe foc. Însă specialiștii atrag atenția că acest obicei reconfortant poate avea consecințe serioase asupra sănătății noastre.
Cercetările medicale arată că expunerea repetată a esofagului la temperaturi foarte ridicate poate duce la modificări grave ale mucoasei acestuia, care în timp se pot transforma în cancer scuamocelular, potrivit dcmedical.ro.
Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, explică faptul că riscul de cancer esofagian este amplificat de mai mulți factori.
În unele zone din lume, lipsa unui mineral important numit molibden din alimentație face esofagul mai sensibil la temperaturi ridicate. Un exemplu concret vine din America de Sud, unde s-a observat că obiceiul local de a consuma un anume ceai a dus la modificări îngrijorătoare ale celulelor din esofag, acestea fiind primii pași spre apariția cancerului.
“Pentru cancerul scuamocelular intervin uneori niște factori de mediu, de exemplu defectul de molibden în alimentație. În niște țări din America de Sud dau în anume ceai care la fel induce o modificare a celulelor din mucoasa esofagului”, a explicat specialistul, pentru dcmedical.ro.
De asemenea, un alt exemplu grăitor vine din țările musulmane, unde există un obicei cultural periculos. Când masa este servită, bărbatul familiei este primul care mănâncă, înghițind alimentele fierbinți.
Acest obicei explică de ce, în aceste zone, cancerul de esofag este mult mai frecvent la bărbați decât la femei.
“În țările musulmane există agentul termic care este implicat. Sunt familii întregi unde atunci când masa este adusă foarte fierbinte, primul care servește masa este bărbatul și înghite alimentele foarte, foarte fierbinți, producând un efect termic.
În decursul anilor, acest agent termic poate să inducă un cancer de esofag. Restul familiei stă și se uită până bărbatul respectiv termină de mâncat și abia pe urmă să apuce să mănânce și ei, când deja mâncarea s-a răcit. Iată de ce cancerul de esofag în zonele astea este mult mai frecvent la bărbați decât la femei”, a mai explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, conform sursei.
Așadar, data viitoare când servim o masă fierbinte, să ne amintim că doar câteva minute de așteptare pot face o mare diferență pentru sănătatea noastră.