Te-ai gândit vreodată să pui o lingură de oțet în apa în care fierb ouăle? Deși poate părea ciudat la prima vedere, adevărul este că acest truc te poate scăpa de o mare problemă și îți va face viața mai ușoară.
Când vine vorba de prepararea anumitor alimente, există o mulțime de trucuri la care putem apela. Unele dintre ele ne ajută să ne bucurăm de preparate cu adevărat delicioase, dar și de o textură aparte.
Există metode care ne ajută să obținem o friptură fragedă, în timp ce altele oferă cartofilor prăjiți o textură crocantă. Iată că și atunci când vine vorba de ouă trebuie să cunoaștem niște mici detalii.
Dacă mănânci des ouă fierte poate ți s-a întâmplat și ție ca acestea să se spargă în timpul fierberii. Mai mult de atât, când le-ai scos și ai vrut să le cureți, coaja pur și simplu nu se desprindea de pe ele, iar albușul s-a rupt.
Ce se întâmplă dacă pui oțet în apa în care fierb ouăle însă? O singură lingură de oțet alb poate face minuni. Mai exact, acest truc previne crăparea ouălelor și pe lângă asta face și coaja mai ușor de îndepărtat.
Oțetul poate neutraliza de asemenea orice urme de sulf pe care ouăle le au. Cât timp trebuie să le fierbi însă după ce ai adăugat oțetul? Pentru ouăle moi e nevoie de 7 minute, iar pentru cele tari în jur de 12 minute.
Acum că ai aflat ce se întâmplă dacă pui oțet în apa în care fierb ouăle, e bine să mai cunoști și alte trucuri. Spre exemplu, dacă vrei ca ouăle să se curețe mult mai ușor, atunci pune-le într-un bol cu apă rece și cuburi de gheață după fierbere.
Poate nu știai, dar apa rece facilitează desprinderea cojii. Nu trebuie decât să lași ouăle în apă rece câteva minute. Ulterior vei vedea cât de repede se desprinde coaja și cu siguranță vei mai apela la această metodă.
Mai poți pune și bicarbonat de sodiu de asemenea în apa în care fierb ouăle. Acesta crește alcalinititatea. Rezultatul este că membrana devine mai puțin aderentă la albuș, astfel că ouăle se vor curăța mult mai ușor.