News

De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai. Cum s-a ales această dată

De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai și de când se întâmplă așa. Cum s-a ales această dată și ce anume a dus chiar la o zi liberă de la muncă în mai multe țări
30.04.2022 | 19:35
De ce sarbatorim Ziua Muncii pe 1 mai Cum sa ales aceasta data
De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai, în fiecare an. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai și ce anume s-a întâmplat de s-a ajuns la o zi pe care angajatorul o oferă liberă celor care vin la muncă să presteze diferite joburi.

De ce sărbătorim Ziua Muncii pe 1 mai

Există mai multe versiuni, dar adevărul pare a fi legat de o întâmplare petreuctă tocmai peste ocean, mai exact în Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii

Ziua Muncii, 1 mai. Originea acestei sărbători

În primul rând trebuie să știți că o reducere a normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai. Pentru că, în cele din urmă, discutăm despre o sărbătoare internațională a lucrătorilor.

ADVERTISEMENT

Încă din 1872, 100 de mii de oameni din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au ieșit în stradă și au demonstrat, aceștia solicitând reducerea timpului de lucru la 8 ore.

Cam de pe atunci a apărut și acest program de lucru, unul în jurul căruia angajatorii își creionează grilele de personal chiar și în zilele noastre.

ADVERTISEMENT

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cel mai mare protest a avut loc la Chicago.

90 de mii de oameni au spus pas regimului de lucru, 40 de mii dintre ei intrând chiar în grevă. A fost o primă mare victorie, o reducere a timpului petrecut la job, dar nu și a salariului.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a devenit unul sângeros, când 4 zile mai târziu, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au sfârșit răniți. A urmat un protest furtunos, unul la care au participat zeci de mii de angajați.

Din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, pe unii chiar mortal.

În cele din urmă, autoritățile au înțeles mesajul și au acceptat doleanțele celor aflați în câmpul muncii.

Când a început România să sărbătorească Ziua Muncii pe 1 mai

Nu a mai durat mult până când această dată a fost celebrată și în România. Pentru prima dată, 1 mai a fost sărbători de către mișcarea socialistă în 1890.

Cei mai în vârstă își aduc aminte cu siguranță de ceea ce se petrecea în perioada regimului comunist. De 1 mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe mai toate marile bulevarde.

Vorbim despre coloane întregi de oameni, cu toții în ținute festive. Aceștia scandau lozinci, dar mai ales purtau pancarte uriașe cu mesaje de bine la adresa Partidului Comunist Român.

După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură în continuare de acest eveniment. De cele mai multe ori, 1 mai este sărbătorit în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.

Cum au ajuns micii să fie mâncarea tradiţională de 1 mai

O legendă spune că mititeii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea. S-ar fi întâmplat într-o seară la hanul „La Iordachi” din București, unul binecunoscut pentru cârnații săi.

Abia când bucătăria a rămas fără mațe, patronul a decis să vândă în acest fel carnea. Încet, dar sigur, în ziua liberă de 1 mai, românii au început să se îndrept către acest produs. Combinat obligatoriu cu o bere rece.

Inițial pentru că erau ieftini, apoi pentru că încă se găseau de cumpărat, legende sunt multe. Cert este că nu există sărbătoare de 1 mai dacă românii nu gustă și ceva mici.

ADVERTISEMENT
Tags: