News

De ce scapă unii șoferi drogați la aparatul Drug Test, iar alții nevinovați sunt incriminați: ”E o mare problemă care va exploda”

Șeful Sindicatului din Poliție Europol dezvăluie o problemă gravă existentă în acest moment în sistem. Unii șoferi drogați scapă după verificarea cu aparatul Drug Test, iar alții nevinovați sunt incriminați.
21.07.2022 | 23:19
De ce scapa unii soferi drogati la aparatul Drug Test iar altii nevinovati sunt incriminati E o mare problema care va exploda
Unii șoferi drogați scapă după aparatul Drug Test, iar alții nevinovați sunt incriminați. Care e explicația. Sursa foto: Poliția Română / Sindicatul Europol - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, în România au explodat cazurile de șoferi depistați drogați la volan. Din păcate, în paralel a crescut și numărul accidentelor mortale care au la bază consumul de substanțe psiho-active.

Unii șoferi drogați scapă după aparatul Drug Test, iar alții nevinovați sunt incriminați. Care e explicația

Aparatul Drug Test, prin care agenții din Poliția Română verifică șoferii aflați în trafic, nu oferă tot timpul rezultate precise, în acord cu realitatea.

ADVERTISEMENT

Șeful Sindicatului Poliției Europol, Cosmin Andreica, prezintă o situația extrem de gravă din sistem, una despre care nu se vorbește prea mult în acest moment.

Polițistul dezvăluie, într-un interviu pentru cei de la Ziare.com, ce probleme pot apărea după efectuarea unui Drug Test.

ADVERTISEMENT

Astfel, în unele cazuri există droguri care rămân în organism mult timp, chiar luni întregi, după consum. Asta înseamnă că ca cel depistat pozitiv la test poate fi un individ care pur și simplu a vrut să încerce ”o țigare”.

”Dacă acest șofer este oprit în trafic la două săptămâni, la trei săptămâni după acest moment (n.r. când a consumat substanța), și sigur va da rezultat pozitiv, el va avea dosar penal pentru conducerea sub efectul unor substanțe psihoactive. Avem droguri care rămân în organism chiar și două luni de la consum”, a spus polițistul.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, mai spune același Andreica, există în lumea traficanților de droguri și substanțe noi care nu ies la test. Pot fi persoane pe care agenții le observă evident că sunt sub efectul stupefiantelor, dar care, din cauza unui rezultat negativ, scapă de pedeapsă.

”Avem situații în care polițiștii rutieri opresc în trafic șoferi care nu se află în starea psiho-fizică necesară să conducă: au pupile dilatate, buze uscate, lipsă de coerență în vorbire, privirea difuză, se uită prin tine, sunt testați cu Drug Test-ul, iar rezultatul este zero”, mai explică liderul de sindicat.

ADVERTISEMENT

Care sunt drogurile care nu ies la Drug Test, deși consumatorul are toate simptomele

În timp ce unele droguri ies la test la două luni după consum, altele nu sunt detectate de dispozitive nici măcar la 5 minute după ce au fost administrate.

”Avem o mare problemă care va exploda. Este vorba despre aparatele Drug Test. Deja avem foarte multe cazuri de acest gen înregistrate. Dar nu se vorbește nici de către poliție, nici de către parchete”, se plânge Andreica.

Polițistul mai adaugă faptul că agenții au de a face cu situații în care opresc în trafic șoferi care nu se află în starea psiho-fizică necesară să conducă, iar rezultatul este zero.

”Aici vorbim despre droguri puternice cunoscute în rândul tinerilor sub denumirea de cristale și care sunt deosebit de periculoase pentru sistemul nervos. Acestea sunt mult mai răspândite pentru că sunt mult mai ieftine, sunt la îndemâna oricui și cumva produc acele efecte halucinogene pe care le caută consumatorii.

Deja am avut accidente în care au fost implicați astfel de conducători auto față de care nu au putut fi identificate substanțe interzise cunoscute. Astfel, ne aflăm în fața unui nou fenomen asupra căruia în momentul acesta noi nu avem instrumentele necesare să îl putem controla”, precizează liderul sindicatului Europol.

Pe același aparat Drug Test mai există o altă problemă despre care Poliția Română nu dă explicații. Sunt tot mai multe cazuri de teste fals pozitive.

”Am avut un caz, o persoană mai în vârstă, la peste 60 de ani, a fost oprită în trafic pe un drum dintr-o localitate rurală, a fost testată cu etilotestul și aparatul DrugTest pentru că așa este directiva de la București ca toată lumea să fie testată pentru droguri, iar omul a ieșit pozitiv la cocaină. Domnul acela nu știa ce înseamnă cocaină. La sânge rezultatul a fost zero”, mai spune Andreica pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Aceste zodii scapă de o grea povară. Vești mari înainte de Mărțișor
Aceste zodii scapă de o grea povară. Vești mari înainte de Mărțișor
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect